Adventi vásár

2023.12.13. 10:30

Pénztárcából hat négyzetméternyi a kínálat

A rendszerváltás után kezdtek adventi vásárokat szervezni Szekszárdon. A fellelhető dokumentumok tanúsága szerint először a piactéri vásárcsarnok (1990), aztán a Gemenc Expo területe (1991-92), majd a Stuttgart-udvar (1993-94-95) volt a helyszín.

Wessely Gábor

A városközpontban először a Liszt Ferenc téren, illetve a 160 lakásos előtti területen kaptak helyet az árusok 1996-ban. Ekkor hozta az önkormányzat az egységes megjelenésre felszólító rendelkezést. A szervező akkor már – és összesen vagy 25 éven át Nagy Tibor volt.

Nepp Dénes évtizedek óta vásározó kismester (A szerző felvétele)

– A szüreti fesztiválokon és más kirakodó vásárokon is nagyon vegyes volt a kép – emlékszik vissza –, mindenféle sátrakat, bodegákat állítottak az árusok, ezért született ez a döntés. Faanyagot Romániából hoztunk, és legyártottuk a kettő-, négy-, hatméter hosszú, egységes kinézetű pavilonokat. Sokat ezek közül máig használnak.

Használja Nepp Dénes is, aki korábban sátorból árusított. A szíjgyártó mester bőrből készült használati tárgyaival (táskáival, pénztárcáival, nadrágszíjaival, szemüveg- és telefontokjaival) állandó résztvevője az adventi, szüreti és pünkösdi vásároknak. Azt mondja, hogy különösebben nem változott az évek, évtizedek során a forgalom, se a kismesterek jövedelme, csak egyvalami: a termékskála. Ma ötször nagyobb a választék, mint a rendszerváltás táján volt. A szocializmusban felnőtt vásárló megelégedett azzal, ha 2-3 féle táska közül választhatott, ma, például pénztárcából hat négyzetméternyi van kirakva a pultra és a polcokra.

A vásárokon résztvevő kistermelők, kismesterek egy időben a Béla téren árusíthatták portékáikat. Az idei adventi vásár a Garay téren van.

Közjóért-díjas

Nepp Dénes 1955-ben született Szekszárdon. Felmenői 1910 óta foglalkoztak a szíjgyártó mesterséggel. Hagyománytisztelő módon tovább vitte az ipart, méghozzá olyan eredményesen, hogy 1993-ban megkapta a Népi Iparművész, 2015-ben pedig a Népművészet Mestere címet. Lószerszámokat is készít, melyek között olyanok is voltak, amelyekkel fogathajtó világbajnokságot nyertek. Munkásságáért megkapta egyebek között a szekszárdi Közjóért-díjat is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!