Magyar Turisztikai Ügynökség

2024.01.25. 17:30

Rengetegen töltötték szállodákban az elmúlt heteket

Rengetegen töltötték szálláshelyeken a karácsonyi időszakot és az új év első napjait idehaza – ez derül ki a Magyar Turisztikai Ügynökség által közölt adatokból. A legtöbben párosan pihentek és főként a Balatont, valamint a fővárost részesítették előnyben.

Bencze Péter

Rengetegen töltötték szálláshelyeken a karácsonyi időszakot és az új év első napjait idehaza

Forrás: Shutterstock

A téli vakáció alatt 6 százalékkal többen indultak pihenni, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban. A főváros után a Balaton, valamint a Mátra-Bükk térsége volt a legnépszerűbb úti cél a vendégek körében december 22. és január 7. között. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai alapján Budapesten a külföldi vendégéjszakák 15 százalékkal, míg a belföldi vendégéjszakák 9 százalékkal emelkedtek.

A szálláshelyeken összességében közel 10 százalékkal több bevétel realizálódott országszerte az előző szünidőhöz képest, a vendéglátó üzletek bevétele pedig 18 százalékkal nőtt – olvasható a Magyar Turisztikai Ügynökség által üzemeltetett igyutazunk.hu-n.

Imádnak nálunk pihenni az olaszok és a németek

Az előzetes várakozásokhoz képest erősebb volt a szálláshelyek forgalma 2023 utolsó napjaiban, és a trend folytatódott az újév első hetében is. A téli szünetben 622 ezer vendég közel 1,6 millió éjszakára foglalt szállást országszerte. A külföldi vendégéjek száma 11 százalékkal növekedett ebben az időszakban, összesen 43 ezer fővel érkeztek többen az országhatáron túlról a tavalyi hasonló időszakhoz képest.

Az olasz és német turisták voltak többségben a téli szünet alatt, Olaszországból összesen 87 ezer éjszakát foglaltak le Magyarországon, míg Németországból 67 ezer vendégéjszakát rögzítettek. Országos viszonylatban számottevő volt még a románok, az osztrákok és a britek száma is.

Párosan utaztunk a legtöbbet

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint a leggyakrabban párban utaztak a vendégek, több mint 160 ezer 2 fős foglalás valósult meg. A párok mellett a családok is szívesen útnak indultak, a vendégek 14 százaléka volt 18 évnél fiatalabb. A látogatók leginkább a szállodákat részesítették előnyben a szállásfoglalásnál: a hazai és külföldi vendégek több mint 60 százaléka a hoteleket választotta a téli szünetben. Budapest után a legkeresettebb desztináció a Balaton volt, itt 77 ezer vendég mintegy 205 ezer éjszakát töltött el. 

A Mátra-Bükk térséget pedig – ahol az ország legmagasabb pontját, a Kékestetőt és hazánk legszínvonalasabb sípályáját, a Mátraszentistváni Síparkot találjuk – több mint 50 ezren látogatták meg, és 120 ezer vendégéjszakát rögzítettek a szálláshelyek. Emellett szintén sokan, 26 ezren utaztak Debrecen és térségébe, ahol 75 ezer vendégéjszaka valósult meg. A téli szünet alatt is népszerű úti célnak számítottak a fürdővárosok. Közülük Hévízt keresték fel a legtöbben, azonban Hajdúszoboszlót és Zalakarost is sok utazó választotta.

A belföldi vendégektől érkező bevételek 14 százalékkal, a külföldiektől származó bevételek 6 százalékkal növekedtek a tavalyi adatokhoz képest és összességében megközelítették a 43 milliárd forintot. A NAV online kassza rendszerének adatai alapján a hazai vendéglátóhelyek 69,2 milliárd forintnyi költést könyveltek el a téli szünetben, ami 18 százalékkal magasabb, mint az egy évvel ezelőtti téli vakáció alatt.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!