Atomerőmű

2024.02.07. 07:30

A hetvenezer cölöpből háromezer már elkészült Pakson

A talajszilárdítási munkák részeként háromezer cölöp már elkészült az új atomerőművi blokkoknak helyet adó építési területen Pakson.

Teol.hu

A leendő erőmű biztonsága szempontjából oly' fontos talajszilárdítási munkálatok során összesen 70 ezer cölöpöt kell a földben változó mélységben elhelyezni. Eddig háromezer cölöp készült el, míg a teljes munkával a jövő év közepére végeznek – mondta el kedden a kihelyezett kormányülés szünetében Szijjártó Péter

Fotó: Paks II. Zrt.

A külgazdasági és külügyminiszter azt követően adott erről tájékoztatást, miután telefonon tárgyalt Alekszej Lihacsovval. A tárcavezető és az orosz Roszatom vezérigazgatója közösen áttekintette a paksi bővítés állását, hogy minél előbb át lehessen adni a beruházást.

„Ütemesen és zavartalanul” folyik a munka

Szijjártó Péter szavai szerint az építkezés „ütemesen és zavartalanul” folyik. Emlékeztetett, tavaly év végén lezárult a 2,7 kilométernyi résfalazás. Mint azt megírtuk, az 1 méter vastagságú, 32 méter mélységű, terepszint alatti vízzáró fal feladata, hogy a talajvíz csak kontrolláltan és minimális mértékben juthasson be a munkagödörbe. Emellett megakadályozza, hogy a munkagödör víztelenítése nyomán a résfalon kívül lecsökkenjen a talajvíz szintje, ami az üzemelő négy blokk miatt kiemelten fontos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!