A gyümölcstermelők izgulhatnak

2024.02.05. 16:58

Jön a meleg, de a fagynak jobban örülnének a gazdák

Alakul az e hétre ígért rekord meleg, ami sem a növényeknek nem jó, sem a növényvédelemnek.

Mauthner Ilona

Képünk illusztráció.

Forrás: Shutterstock

Ami most van és jön, az leginkább a kórokozóknak és a kártevőknek kedvez. Az elmúlt hónapokban csapadékból volt bőven, így az eső hiánya nem okoz gondot, annál inkább szükség lenne fagyra, hótakaróra, mondták a vármegyei gazdálkodók.

A hőmérséklet a múlt hét második felében az átlag fölött alakult, nagy területen fagymentes éjszakákkal és tíz fok körüli nappali hőmérséklettel, mondta dr. Vörös Géza, szekszárdi agrármérnök. A derült éjszakákon erősödött a lehűlés, de mínusz öt fok alatti fagyok nem alakultak ki. Napközben pedig a sok napsütés hatására plusz 14 fok köré emelkedett a hőmérséklet. A talajban jelenleg csak néhány centis fagy van a felszínen. A folytatás erre a hétre jelentős enyhülést, szelet és csak kevés csapadékot hoz, a talaj így nagyon lassan, de tovább szikkad majd.

A hőösszeg a tenyészidőszak kezdete óta jóval az optimális értékek fölött alakul a rekord meleg ősz és a szintén enyhe december hatására. Január második hetében érkezett először igazi hideg levegő hazánkba, de az is csak mínusz öt-tíz fok körüli éjszakai fagyokat hozott. 

A folytatásban az ilyenkor szokásosnál jóval enyhébb időre van kilátás, ugyanis megerősödik térségünkben a nyugati, északnyugat áramlás. Csapadék valószínűleg nem érkezik a héten, de meleg annál inkább: a hőmérséklet  jelentősen emelkedik, a héten 15-17 fok körül maximumok várhatók és az éjszakai fagyok is megszűnnek, illetve feltámad a szél, így száradnak majd a földek. 

A gyümölcstermelők izgulhatnak, hiszen sokan még a fák metszését sem kezdték el, nehogy idő előtt meginduljon a rügyezés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!