Utolsó szakasz

2024.02.23. 13:32

Nyárra befejeződik a Kalocsa-Paks híd építése

Már a hídépítés befejező munkálatai zajlanak, ennek köszönhetően 70 kilométerrel rövidebb, egy óra helyett pedig mindössze csak 15 perc lesz az út Kalocsa és Paks között – derül ki a magyar kormány új videójából, amely a híd jelenlegi állapotát, készültségi szintjét is bemutatja.

Gazsó Rita

Fotó: magyarepitok.hu

Nagy Bálint, az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára emlékeztetett rá, hogy a kormány 2010 óta nyolc új hidat épített a Dunán és a Tiszán. A mostani beruházás során a csaknem 950 méter hosszú átkelő mellett több mint 22 kilométer hosszú út és részben kerékpárút építése is megvalósulhatott. Az államtitkár szerint fontos, hogy minél több olyan híd épüljön, amely a magyarokat és a gazdaságot szolgálja. 

– Nagyon nehéz év áll mögöttünk, de Magyarország kormánya számára fontos, hogy tartsa az ígéreteit. Ennek a hídnak az építése az idei nyárra befejeződik –hangsúlyozta.

– Ezt a hidat úgy terveztük, hogy száz évig tudja biztosítani az átkelést a Duna két partja között – fogalmazott Tóth Tamás, a kivitelező Dunaaszfalt hídépítési műszaki igazgatója. Beszámolt arról is, hogy jelenleg a befejező munkák zajlanak. Január végén zárták össze a hídszerkezet-elemeket, és lett ezzel egy egész belőle. 

– Ez Magyarországon a harmadik ilyen hídszerkezet, amely eddig épült és ebben a formában ez a legnagyobb méretű – hangsúlyozta. A munkálatok részeiről is beszélt, mint mondta, a mederhír építéséhez folyamatosan használták a Clark Ádám úszódarut, ami az acélszerkezeti elemeket – amelyeket a folyón úsztattak le Budapestről, az építési helyszínre – emelte be a végleges helyükre.

Nézze meg Ön is, hogyan épül az új Duna-híd!:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!