Húsvétra készülvén

2024.03.13. 17:46

Elkezdődött a bárányok felvásárlása

Két hét van húsvétig, így ezekben a napokban kezdték meg a felvásárlók átvenni a kis bárányokat az állattartóktól.

Mauthner Ilona

Most a nagyobb súlyúakat veszik a kereskedők

Fotó: Makovics Kornél

Viszik a húsvéti bárányokat

A magyar bárányhús fő piaca évek óta Olaszország. Ott különösen a húsvét előtti időszakban ugrik meg a kereslet a termékre, hiszen hagyományos ételnek számít az ünnepkor. Azonban az utóbbi időszakban megnőtt a kereslet a magyarországi bárányra az európai muszlimok körében is. Ráadásul ramadán idején különösen nagy lehet rá az igény a szakértő szerint. Idén pedig a keresztény ünnep a muszlim böjti időszakra esik, így a báránytartók igen jól járhatnak a következő hetekben. Az iszlám tradícióban, a muszlimok által megszokott ételek esetében, a marokkói vagy a török gasztronómiába nagyobb súlyú bárányok is beleférnek. A felvásárló a Hunland nevű kereskedő cég, honlapjuk szerint, kilónként 1950 forintot adnak, plusz kompenzációt.

Gond a generációváltás

Idén kevesebb a bárány, ezért a magasabb ár. Nagy gondja az ágazatnak a generációváltás, ami megoldatlan. A fiatalokat nem nagyon érdekli a juhtartás – mondta Czigler Károly diósberényi juhász, aki a korábbi 700-as állományát mára 500-ra csökkentette. A jelenlegi magasabb árnak ő is örül, azon viszont aggódik, ki viszi tovább majd a gazdaságát, mert ahogy idősödik, egyre nehezebb az állatokkal való foglalkozás.

Mi a helyzet a hazai juhállománnyal?

Az emlékezetesen száraz 2022-es év hatásai a mai napig tartanak, a jelentősen romlott takarmányozási lehetőségek miatt ugyanis a termelők elkezdték gyéríteni az állományt, és a megmaradt juhok sem fejlődtek tökéletesen. Ez meglátszik a szaporulatban és így a mostani kínálatban is. Az utóbbi években jól láthatóan csökken a juhállomány hazánkban. Tavaly 907 ezres volt az állomány, tizenöt éve ennek közel a duplája. Ebből anyajuh 694 ezer darab volt tavaly.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!