Gazdaság

2024.03.12. 11:30

Stabil, jól összeállított Tamási költségvetése

Porga Ferenc polgármester szerint stabil, jól összeállított, teljesíthető és megvalósítható költségvetésről döntött a tamási testület.

Gazsó Rita

Porga Ferenc szerint idén is egy stabil, jól összeállított, teljesíthető megvalósítható költségvetésről döntöttek (Fotó: MW)

Legutóbbi ülésén Tamási képviselő-testülete elfogadta a város idei költségvetését. 

Porga Ferenc szerint idén is egy stabil, jól összeállított, teljesíthető megvalósítható költségvetésről döntöttek

– A mostaniról is elmondhatjuk azt, ami a korábbi években is jellemző volt, hogy egy stabil, jól összeállított, teljesíthető és megvalósítható költségvetésről döntöttünk – tájékoztatta lapunkat Porga Ferenc. A polgármester elmondta, idén több mint 11 milliárd forintból gazdálkodhat a város, amely 5,3 milliárd forinttal több, mint a tavalyi induló előirányzat.

Milyen fejlesztések várhatóak? 

A nagy különbség abból adódik, hogy ebben az évben ugyan kevesebb a beruházás, de az állam által bonyolított szennyvíz projekt teljes főösszege megjelenik a város költségvetésében. Ennek a projektnek a keretein belül valósul meg a szennyvíztelep teljes rekonstrukciója, a két üdülőterület és több külterület bevonása a szennyvízcsatorna-hálózatba, valamint Páriban és Nagykónyiban a teljes hálózat kiépítése. Beruházási tételként a munkásszálló építése, a külterületi ivóvízhálózat kiépítésének befejezése Szurokhegyen, Szemcsepusztán és a Kishenyei bekötőút építése szerepel nagyobb tételként az előirányzatok között.

 A város költségvetésének tervezésekor a kötelező feladatok ellátása az elsődleges fontosságú. Vagyis az önkormányzat intézményeinek, létesítményeinek működtetése, üzemeltetése, amely az idei évben is biztosított, de arányaiban most magasabb összeget kellett elkülöníteni bérekre és a működési kiadásokra. Az Aranyerdő óvoda finanszírozását szinte nem kell kipótolnia a városnak, a bölcsődei csoport fenntartásának biztosításához viszont 40 millió forint saját erő szükséges. A Tamási és Környéke Szociális Központ fenntartója a DÁM Önkormányzati Társulás. A szociális alapfeladatok – a házi segítségnyújtás, a szociális étkeztetés, a tanyagondnoki szolgálat, a demensek nappali ellátása, az idősek napközije, a család- és gyermekjóléti központ és szolgálat – ellátásához 5,5 millió forintot kell hozzátennie a városnak.

A fürdő újranyitása jelentős költséggel jár

Nem kötelező, de fontos feladat az egyéb létesítmények fenntartása. A miklósvári Dám Pont Látogatóközpont, a Tourinform Iroda, a Sportok Háza, a Németh László Sporttelep 75 millió forint finanszírozást igényel a bérköltségekkel együtt. Porga Ferenc elmondta, a fürdő részleges újranyitása nagy terhet rótt az önkormányzatra, illetve az üzemeltető Vagyongazdálkodó Kft-re. Az elmúlt évi pénzügyi beszámoló még nem készült el, de azt tudjuk, hogy a 45 ezres látogatottság a 2022-esnél valamivel magasabb volt, de jelentős mértékben elmaradt a teljes működés időszakának látogatottsági számaitól. 

A helyi iparűzésiadó-bevételek múlt évi emelkedése ellenére az idén is óvatosabban tervezik a bevételi oldalt, amely 700 millió forint. Növekedett az egy főre jutó adóerőképesség mutatója, így a tavalyi 174,5 millió forintról 188,5 millióra emelkedett a szolidaritási hozzájárulás, amelyet az állam felé „kell fizetniük”, pontosabban a központi finanszírozásból levonásra kerül – jegyezte meg. A korábbi időszakban felvett beruházási hitelek törlesztésre ebben az évben 52,3 millió a tervezett kiadás. Ezt a korábbi TOP-os pályázatok önerő alapjához és a vízi közmű vagyon visszavásárlásához kellett felvenni az elmúlt években.

Mire fordítják idén a magánszemélyek adóját?

A költségvetésben a korábbi évekhez képest kisebb mértékű saját erős fejlesztéssel is számolnak. Ilyen fejlesztésre elkülönített forrás a magánszemélyek kommunális adójából befolyó 27,5 millió forintos bevételt – amely egyébként az elmúlt öt évben nem emelkedett – ezúttal is út- és járdafelújításra fordítják. A márciusi testületi ülésen dőlhet el, hogy mely járdák és utcák korszerűsítése folytatódik idén. A polgármester a befolyó összeg egy részéből a temetőn belüli járdák felújítására tesz javaslatot. 

 A városüzemeltetési feladatokkal kapcsolatban elmondta, hogy az egyre kisebb létszámmal működő közfoglalkoztatási program – az idei évben kevesebb mint 60 fő – mellett az önkormányzat cége, a TAVÜ Kft., régebbi nevén ÉVÜ Kft., vállal egyre nagyobb szerepet ezen a területen. A költségvetésbe egyébként idén húszmilliónyi általános- és harmincmillió forintos céltartalék került, amelyet pályázatokhoz, beruházásokhoz kapcsolódóan használnak majd fel. A korábbi évekhez képest 10 százalékkal, közel 30 millió forint lesz a civil szervezetek és sportegyesületek támogatása. Ebből 20 millióra pályázhatnak közvetlenül az egyesületek és alapítványok.

Továbbra is támogatja a kultúrát a város 

A tamási polgármester megerősítette: a helyiek idén sem maradnak színes programok nélkül: a művelődési központ költségvetésébe is betervezték a hagyományos városi rendezvényeket. A kulturális- és közművelődési feladatok állami finanszírozása a legalacsonyabbak közé tartozik, így a művelődési ház, a könyvtár és a zöld pont-civil ház működéséhez 76 millió forint saját erőt kell hozzátennie a fenntartó önkormányzatnak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!