Agrártalálkozó

2024.04.10. 10:31

A szigorodó uniós támogatási szempontokra hívták fel a Dunaföldvár környéki gazdák figyelmét

Dunaföldvár Közös fórumot szervezett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége kedden, Dunaföldváron. Az eseményen szó volt az európai agrárgazdasági helyzetről és a hazai jogszabályváltozásokról, illetve a megjelenő és előttünk álló időszak pályázati lehetőségeiről.

Gazsó Rita

A kérdés, hogy a felmerült kihívásokra hogyan válaszolunk – hangsúlyozta Font Sándor.

Fotó: Molnár Gyula

Az uniós Közös Agrárpolitikával (KAP) foglalkozó fórumsorozat tolnai rendezvényeinek utolsó állomásaként rendeztek kedden agrártalálkozót Dunaföldváron, amelyre a szervező Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége a környékbeli gazdálkodókat hívta meg. Az eseményen Süli János országgyűlési képviselő és Vendégh Edit, a NAK Tolna vármegyei elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. 

Süli János úgy fogalmazott, minden év új kezdet és új kihívás a mezőgazdaságban. A gazdák jól tudják: pillanatok alatt is eldőlhet egy-egy vállalkozás sorsa. A térség és a Tolna vármegyei agrárvállalkozások meghatározó szerepet töltenek be a régió gazdaságában – egyebek mellett erről beszélt az országgyűlési képviselő, aki örömét fejezte ki azzal kapcsolatban is, hogy a hamarosan átadásra kerülő híd nemcsak fizikai szempontból köti majd össze a Duna két partján fekvő településeket, amely új lehetőségeket nyit mezőgazdasági szempontból is.

Vendégh Edit, köszöntőjében felhívta a figyelmet arra, hogy mennyire fontos tisztában lenni a gazdáknak a KAP szempontjaival, ugyanis mindannyian, akik tavaly kérelmet adtak be érzékelték, az Európai Unió egyre nagyobb hangsúlyt fektet a zöld átállásra, azaz minél inkább a környezetvédelmi, fenntarthatósági célokhoz köti a támogatások folyósítását. Mint jelezte, ennek érdekében egyre nagyobb nyomást gyakorol a pályázókra, egyebek mellett a vidékfejlesztési források lehívásához is ezt követeli meg.

Szó volt emelletrt az európai agrárgazdasági helyzetről és a hazai jogszabályváltozásokról, illetve a megjelenő és előttünk álló időszak pályázati lehetőségeiről is. Mint elhangzott, az előző, 2013-2020-as uniós ciklusban 1400 milliárd forint állt a gazdálkodók rendelkezésére, a mostani, 2020-2027-es időszakban pedig ennek háromszorosa, azaz 4200 milliárd forint biztosított gazdaságfejlesztésre és a zöld átállásra.

Ezt követően Font Sándor, az Ország Mezőgazdasági Bizottságának elnöke, országgyűlési képviselő "Fordulat előtt Európa agrárgazdasága: kihívások, döntések és válaszok" címmel tartott előadást. – Soha ennyi pénzzel nem gazdálkodhatott a hazai agrárium. A kérdés, hogy a felmerült kihívásokra – mint a megfelelés az európai zöld megállapodásnak vagy az orosz-ukrán háború hatásaként ideömlő gabona – ennyi forrás birtokában hogyan válaszolunk – hangsúlyozta Font Sándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!