Figyelni kell a lassú járművekre

2024.04.20. 11:46

A tavaszi munkák idején nőtt a közutakon a traktorok száma

Javában folynak a tavaszi munkák a vármegye útjain. Van ahol még vetik a kukoricát, napraforgót, de van ahol gyomírtják a már elvetett területet, vagy a növényvédelmi feladatokat végzik a gazdák.

Mauthner Ilona

Illusztráció: northfoto.com

Emiatt azonban a megszokottnál nagyobb számban vesznek részt a közúti járműforgalomban a mezőgazdasági munkagépek és vontatók. Ezeknek a lassú járműveknek a felbukkanása az utakon ugyan sok autós számára jelenthet bosszúságot, de valahogyan ezeknek a gépeknek is el kell jutniuk egyik pontból a másikba, akár a telephely és a szántóföld, akár két, egymástól messzebb levő földterület viszonylatában.

A szabályokat be kell tartani

Azt mindenki tapasztalta már, hogy milyen az, amikor a mezőgazdasági járművek lassan haladva elfoglalják az utakat, azt viszont sokan nem tudják, hogy milyen munka- és közlekedésbiztonsági szabályokat kell betartaniuk ezeknek a gépeknek a biztonságos üzemeltetésük és közlekedésük során.

Tudnivalók a mezőgazdasági gépek közlekedésekor

A közutakat igénybe vevő önjáró erő- és munkagépeknek, szállítójárműveknek a police.hu által összegyűjtött információk alapján a következőkkel kell rendelkezniük: hatósági jelzéssel, állandó vagy ideiglenes rendszámmal, forgalmi, vagy ideiglenes forgalmi engedéllyel, kötelező gépjármű felelősségbiztosítással.

Lassú járművek piros rendszámmal

Azokon a járműveken, amelyek képesek 25 kilométeres sebességnél gyorsabban haladni, három betűből és három számból álló rendszámnak kell lennie, valamint érvényes forgalmi engedéllyel és érvényes felelősségbiztosítással is rendelkeznie kell. Ezek a gépek közúton maximum 40 kilométeres sebességgel közlekedhetnek és kifogástalan műszaki állapotban kell lenniük. Azok a gépek, amelyek a 25 kilométeres sebességnél lassabban haladnak, és amelyek rendszeresen használják a közúthálózatot, piros színű rendszámmal kell, hogy rendelkezzenek, kiegészítve érvényes forgalmival, és biztosítással.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!