A geotermikus energia

2024.04.18. 14:00

Ribányi József munkáját hatalmas taps fogadta Brüsszelben (galéria)

Egyhangúlag, tartózkodás és ellenszavazat nélkül fogadta el a Régiók Európai Bizottsága (RB) szerdán délután azt az úgynevezett saját kezdeményezésű véleményt, amit Ribányi József, a Tolna Vármegyei Közgyűlés tagja dolgozott ki. Az anyag a geotermikus energiában rejlő lehetőségeket tárja fel. A plenáris ülésen hatalmas taps fogadta Ribányi József előadását.

Bencze Péter

Áttörés előtt a geotermikus energia felhasználása. A képen balról jobbra Pálmai Zsolt, Ribányi József, Kyriakos Gialoglou. fotó: Bencze Péter

A Ribányi József által jegyzett szakmai anyag hangsúlyozza, hogy a helyben előállított, például geotermikus energia közvetlen előnyökkel jár a helyi közösségek és gazdaságok számára, így hasznos lenne, ha készülne hozzá egy uniós szintű stratégia, valamint bővítenék az vonatkozó pénzügyi és egyéb támogatást és kutatást.

Kiszámítható az ára és mindenhol elérhető

A plenáris ülést követően Ribányi József azt mondta portálunknak, büszke arra, hogy ennyire pozitívan fogadták a bizottság tagjai a geotermikus energia hasznosíthatóságával kapcsolatos véleményét. 

Amint a politikus fogalmazott: 

„A geotermikus energiában hihetetlen lehetőségek rejlenek az energiabiztonság biztosítása, a megújuló energia részarányának növelése és a megfizethető energiaárak lehetővé tétele terén. Mindemellett nagyobb energiafüggetlenséget eredményezhet a helyi és regionális önkormányzatok számára.”

Mindezek mellett a most elfogadott vélemény hangsúlyozza, azt is, hogy a geotermikus energia fellendítheti a foglalkoztatást, különösen a vidéki területeken. Ráadásul, támogatja az EU igazságos átmenetét, mivel a technológia felhasználhatja a leszerelt fosszilistüzelőanyag-létesítményeket például a használaton kívüli szénbányákat. 

Az olaj- és gázágazatban dolgozó munkavállalók számára pedig átképzési lehetőséget biztosíthat.

Uniós stratégiára lenne szükség Ribányi József szerint

Ribányi József úgy véli, a geotermikus energiával kapcsolatban uniós stratégiára lenne szükség. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: 

„A helyi és tiszta geotermikus energia közvetlen előnyökkel járhat a helyi közösségek és gazdaságok számára, amelyek nagymértékben profitálhatnak egy uniós szintű stratégiából.“

Hasonló állásponton volt a vélemény tárgyalásának vendégelőadója, Zdzisław Krasnodębski, az EP Európai Konzervatívok és Reformerek képviselőcsoportjának tagja. Ő Ribányi József véleményéről azt mondta, a munka olyan javaslatokat tartalmaz, amelyek hatékonyan adaptálhatók az egyes tagállamok számára, így mindenképpen támogatandó az anyag.

A politikus ezt követen gratulált Ribányi Józsefnek, és kiemelte: szerinte is fontos lenne a geotermikus energiával kapcsolatban egységes, európai stratégiát kidolgozni.

Támogatni, támogatni, támogatni

Ribányi József véleményében az is olvasható, hogy mivel a geotermikusenergia-termelés sok esetben továbbra is viszonylag drága, a Régiók Bizottsága a helyi geotermikusenergia-termelés fejlesztését és bővítését javasolja, de ezzel egy időben megfelelő állami garanciákat és pénzügyi hitelkereteket kell biztosítani a geotermikus fűtésre és hűtésre, valamint a villamosenergia-infrastruktúra fejlesztésére.

A több adat szolgáltatása, valamint a bevált gyakorlatok és kutatási eredmények terjesztése szintén segítené a városokat és a régiókat abban, hogy műszakilag és gazdaságilag életképes megoldásokat dolgozzanak ki a különböző geológiai és geotermikus adottságoktól függően, amelyek jelenleg a legnagyobb akadályok közé tartoznak.

Tamásiban már bizonyított

Amint Ribányi József portálunknak elmondta, nagy szerepe volt saját kezdeményezésű véleménye megalkotásában annak a ténynek, hogy Tamásiban, 2008-ban, még az ő polgármesterségének idején az önkormányzat az akkori energiaválság hatására saját geotermikus távfűtő rendszer tervezésébe kezdett.

Az önkormányzati tulajdonban levő hálózatot európai uniós támogatással hozták létre, majd 2015-ben üzembe is állították. A geotermikus távfűtés pedig a mai napig üzemel, ami az évek alatt így rengeteg szén-dioxidtól mentette meg a légkört – zárta gondolatait Ribányi József.


 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!