Méhészet

2024.04.24. 07:00

Idén kevés akácmézre lehet számítani az időjárás miatt

Ilyen évre, mint az idei még nem volt példa: április közepén már javában virágzott a repce, és 20-a környékén már az akácfák is teljes virágzásban voltak. A jó időt a hideg váltotta fel, és még el sem kezdődhetett az akácméz gyűjtése, de máris úgy tűnik, nem sok jóval kecsegteti a méhek gazdáit az időjárás. Hétfőn plusz 2-3 fokot, kedden reggel pedig plusz 6 fokot mutatott a hőmérő a vármegye nagy részén. Plusz 12 fok alatt a méhek ki sem repülnek a kaptáraikból.

Mauthner Ilona

Rudolf József szekszárdi méhész bízik abban, hogy a gyenge repce és akác után legalább a hárs majd több mézet ad

Nem kedvez idén az időjárás a méhészeknek, a rovarok a rossz időben nem gyűjtenek elég nektárt és virágport, eledel nélkül pedig nem tudnak fejlődni a családok.

A kánikulai meleget sarki hideg váltotta

Koller Zoltán tolnai méhész, aki az OMME (Országos Magyar Méhész Egyesület) Gemenci Szervezetének megyei elnöke elmondta, nagyon súlyos a méhészek helyzete. Harmincöt éve méhészkedik, de még hasonlóra sem volt példa, mint az idei. Áprilisban teljes virágzásban volt a repce, ami az ő környékükön már le is virágzott. A kánikulai meleget sarki hideg váltotta fel, éppen akkor, amikor az akác elkezdett nyílni. 

– Nem sok időt kaptak a méhek az akácvirágpor gyűjtésére, de a repce sem sikerült – mondta Koller Zoltán. Pár kiló mézet tudtunk csak gyűjteni repcéből, akácból meg még annyit sem. A kaptárakból a mézet nem is pörgettük ki, mert szükségük van a méheknek rá, azzal táplálkoznak.

– Nagyon bízunk benne, hogy a hideg miatt az akácvirág sem nyílik tovább, még a virág fenn van a fán. Ha végre ismét melegedne az idő, akkor talán lesz majd mit gyűjteni. De ez csak reménykedés, hiába, a remény hal meg utoljára – mondta Koller Zoltán.

Az akácvirág illata csalogató

– A méhek érzik az akácvirág illatát, ami csalogató a számukra, ha éppen kisüt a nap, kirepülnek a kaptáraikból emiatt. És sajnos gyakran látni, ha hirtelen lehűl az idő  – elég egy fekete felhő, mely eltakarja a napot – a rovarok beledermednek az akácvirágba – mondta Nagyernyei Attila szedresi méhész.

Szedresben kedden reggel 4,5 fok volt, a kaptárakban pedig plusz 36 fok. A méhek, hogy fenn tudják tartani ezt a hőmérsékletet megeszik az eddig összegyűjtött mézet. 

– Ez a 41. akác szezonom, de ilyen évre még nem volt példa – mondta Nagyernyei Attila.

Az idei lesz a harmadik leggyengébb év

Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke elmondta, az elmúlt két évben minden idők leggyengébb akácméztermését produkálta az ágazat, úgy tűnik az idei lesz a harmadik katasztrofális év.

A piacokon áruló méhészek visszajelzései alapján a koronavírus járvány első hulláma idején megnőtt az érdeklődés a magyar méz iránt, és emelkedett a mézfogyasztás a lakosság körében, de sajnos ez épp egy olyan évben történt, amikor rendkívül gyenge lett a termés. Az ágazat már évek óta küzd a klímaváltozás hatásaival, azzal, hogy az enyhe telek után hideg tavaszok jönnek, és a tavaszi esőzések is rendre elmaradnak.

Bross Péter elmondta, hogy csak egy-két hét múlva fogják tudni pontosan megmondani, hogyan sikerült az akác, de az már most látszik, hogy jó termésre biztosan nem lehet számítani.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!