Kimegy a divatból a baromfi tartása

2024.04.02. 07:30

Kevés a Tolna vármegyei tojótyúkok aránya

Húsvéti adatokat tett közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Tolna vármegye vonatkozásában is. Eszerint a tojótyúkok aránya a tyúkállományon belül nálunk tíz-húsz százalék.

Brunner Mónika

Kevés a tojótyúkok aránya Tolna vármegyében

Fotó: MW

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tíz-húsz százalék a tojótyúkok aránya a Tolna vármegyei tyúkállományon belül, az adatok 2023 decemberére vonatkoznak. A tojás fogyasztói átlagáráról is beszámoltak, amely 2023 februárjában darabonként kilencvenegy forint, 2024 februárjában pedig 74 forint volt. A változás az előző év azonos időszakához képest, hogy idén tizenkilenc százalékkal olcsóbb volt a tojás darabja. 

A múlt évben egy főre kétszázhuszonkét darab tojás jutott. Hazánk három legfontosabb partnerországa az étkezési, friss tyúktojás külkereskedelmi területen a kivitelnél Lengyelország, az Egyesült Királyság és Ausztria, a behozatalnál Lengyelország, Szlovákia és Németország. 

Mint arról lapunkban még 2022-ben beszámoltunk, lassan kimegy a divatból a baromfi tartása, pedig még a nyolcvanas években is természetes volt, hogy szinte minden falusi udvarban kapirgált néhány tyúk, kakas vagy kacsa. Két éve kétezerhatszáz baromfitartó gazdaságot és több, mint száz feldolgozó vállalkozást tartottak itthon számon. Ez azonban a nagyobb és ebből élő vállalkozásokat jelentette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!