Stabilitás és kiszámíthatóság

2024.04.10. 20:04

Szijjártó Péter: szeretnénk továbbra is együtt dolgozni a jelenlegi városvezetővel (galériával)

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán délután közös pódiumbeszélgetést tartott Pakson Szabó Péter polgármesterrel. A beszélgetés témája a Paks 2 előrehaladása és a városfejlesztés volt. Szijjártó Péter kifejtette, a kormány és a helyiek számára is rendkívül fontos a paksi bővítés során a kiszámíthatóság és a stabilitás, így nagy segítség lenne, ha a jövőben is a jelenlegi városvezetéssel lehetne együtt dolgozni.

Gazsó Rita

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Pakson pódiumbeszélgetést tartott Szabó Péter polgármesterrel

Fotó: Molnár Gyula

A külügyi tárcavezető a városban rendezett lakossági fórumon sérelmezte, hogy napjainkban az Európa Unión belül a legfontosabb kérdésekben is ideológiai alapú, átpolitizált vita zajlik, az energiaellátás ügyében is, noha ezen a téren végképp a racionális, fizikai szempontoknak kellene dominálniuk.
Közölte, hogy hazánk sem kőolaj-, sem földgázmezőkkel nem rendelkezik, ahogyan tengerparttal sem, ekképp pedig az energiatermelés nagy mennyiségben, olcsón, megbízhatóan, biztonságosan és a fenntarthatósági szempontokat figyelembevéve kizárólag atomerőművekkel megoldható.

– Ez olyan egyszerű, mint az egyszeregy. Csak mivel az atomerőmű építése, működtetése igen bonyolult dolog, ezért könnyen építhető fel köré olyan buborék, ami elriasztja az embereket – fogalmazott. Ennek kapcsán pedig kifejtette, hogy Paksnak a reaktorok csaknem ötven éve a szerves részét képezik, és a helyiek pontosan tudják, hogy ezek jól és biztonságosan üzemelnek.

Az erőmű bővítéséről szólva a külügyminiszter azt mondta, hogy az orosz féllel technológiai és finanszírozási szempontból is kifejezetten előnyös szerződést kötöttek, a munka pedig jól halad, fontos mérföldköveket értek el az utóbbi időben, így a következő évtized elején meg is kezdhetik majd az új blokkok a termelést, és ezáltal hazánk függetleníteni tudja majd magát a nemzetközi energiapiacok viszontagságaitól.

Tudatta, hogy Pakson ezzel párhuzamosan olyan infrastrukturális és közösségi fejlesztéseket hajtanak végre, amelyek nyomán a város egyértelműen előrelépésként élheti majd meg az erőműbővítést. Sok új munkahely jön majd létre, így útépítések, újfelújítások, vasúti fejlesztések, közösségi beruházások is lesznek egyebek mellett.

– Nekünk az atomerőmű-építés során a kiszámíthatóság és a stabilitás nagyon fontos a helyiek részéről. Tehát ha ugyanezzel a polgármesterrel, ugyanezzel a városvezető koalícióval tudnánk tovább dolgozni, az nagyon sokat segítene – emelte ki.

Szijjártó Péter  a paksi bővítés nemzetközi jellegére is kitért, emlékeztetve rá, hogy az orosz fővállalkozó mellett amerikai, német, francia, svájci és osztrák cégek is dolgoznak a projekten. A miniszter rámutatott, hogy a nukleáris fűtőanyag ellátásában eddig nem volt zavar tapasztalható, így nincs is napirenden a beszállító cseréje.

– Miért vágnánk bele valami ismeretlenbe egy eddig jól működő partnerség helyett? Értjük, hogy két órányi repülőútra innen, Brüsszelben, az elefántcsonttoronyban ki lehet találni jól hangzó, ideológiailag jónak tűnő szabályozásokat, de a probléma lába egyszer csak leér a földre – mondta. – Itt emberek élnek, itt van egy város, van egy ország, abban is élnek emberek, s ezeknek az embereknek vannak érdekeik, biztonság, energiaellátás, és ezeket mi nem vagyunk hajlandók feladni – tette hozzá végül.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!