A méz értékesítési ára változatlan

2024.05.01. 18:26

Bizakodnak a méhészek, az elmúlt napokban gyűlt az akácméz

Javában virágzik az akác, és talán maradt még egy kis remény a méhészeknek arra, hogy a múlt heti lehűlést követően mégis tudnak nektárt gyűjteni a szorgos kis rovarok.

Mauthner Ilona

Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

Ugyanakkor elég látványos, hogy 2014-től a koronavírus járvány beköszöntéig nem volt drasztikus változás a méz árak tekintetében Magyarországon, a járvány kitörése után azonban már érdekes számokat mutatnak a grafikonok. 

Az elmúlt 2-3 évben ugyanis döbbenetes mértékben megváltozott a méz ára itthon. Míg  két éve a  méz felvásárlási ára 1412 forint volt kilogrammonként, addig a tavaly ez átlagosan mindössze 927 forint volt.

Ennek oka valószínűleg az, hogy az elmúlt két évben az Ázsiából érkező méz importja 80 százalékkal megnövekedett. Az innen érkező méz rosszabb minőségű, silány, akár hamis is lehet, de a piaci árakat abszolút ez befolyásolja, ez tehető felelőssé az alacsony árakért.

Észrevehető az is, hogy a méz eladási ára viszont folyamatosan növekszik. A koronavírus járvány előtti években a méz átlagosan 1800-1900 forintos kilónkénti áron volt jelen a különböző termelői piacokon, azonban a járvány óta ezek a számok folyamatosan emelkednek.

Míg 2021-ben átlagosan 2436 forintért tudtunk megvásárolni 1 kilogramm mézet, addig tavaly ez a szám már 2895 forint volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!