mezőgazdaság

2018.04.14. 16:00

Vetik a napraforgót, a kukoricát a megyében

Megpróbálnak a mezőgazdasági termelők minden munkát bepótolni, amit a hűvös, csapadékos időjárás miatt elhalasztottak. Már vetik a napraforgót, sőt Tevel körzetében a kukoricát is. A talaj hőmérséklete már elérte a 8–10 fokot. Ugyanakkor nagyon sok helyen van még belvíz, illetve sok helyütt annyira átnedvesedett a talaj, hogy ott még nem lehet vetni.

Mauthner Ilona, fotó: MW

Kukorica vetés

A hét közepén befejezték a napraforgó vetését és már elkezdték a kukoricát is vetni, mondta Guth István, a Teveli Mezőgazdasági Zrt. igazgatója. A talaj hőmérséklete már ideális, és a nedvességtartalma is. Ezen a környéken a szántóföldeken nincs belvíz, inkább az eróziótól kell megvédeni a területeket, mondta az igazgató. Napraforgóból az idén háromszáz hektáron vetettek, kukoricából pedig hatszáz hektárnyi a terv. Már most előszerződéseket kötnek a felvásárlókkal, főleg repcére és takarmánybúzára. A teljes termés negyven–ötven százalékára. A repce virágzás előtt van, hirtelen sokat nőtt. Nem kedvez neki ez a nagy meleg, ugyanis nem bokrosodik a növény, ehelyett „felnyurgult”. Nagy fejtörést okoz a gazdáknak az is, hogy a repce virágzásának idején hogyan védekezzenek, hiszen a sárga virág rendkívül vonzza a kártevőket, ugyanakkor folyamatosan vonja vissza a növényvédelmi hatóság az erősebb rovarirtó szerek engedélyét, a méhek védelmében, mondta Guth István. Így három-négynaponta permeteznek a gyengébb készítményekkel, ami magasabb költségekkel jár.

Egy átlagos évben százezer hektár körüli az a terület megyénkben, melyen a gazdák kukoricát vetnek, bár ez a mennyiség az utóbbi pár évben egyre csökken. Ennek egyik oka, hogy a kukorica nagyon érzékenyen reagál az aszályra, ami egyre jellemzőbb Tolna megye nyári időjárására.

– Az a vetőmag, amely már a földben van, nem fázik meg – mondta dr. Vörös Géza agrármérnök utalva arra, hogy ugyan az az ideális, ha legalább plusz 12 fokos a talaj hőmérséklete, de április közepe van, nincs mire várni a vetéssel. Ugyanakkor vannak körzetek a megyében ahol hiába szeretnének, nem tudnak dolgozni a belvíz miatt.

Takács Attila bátaszéki gazdálkodónak a Sárközben több területe is van, melyre nem lehet rámenni. Mint mondta, két hete felnyitották a bátai zsilipet, így lassan szivárogni kezdett a víz a földekről, de véleménye szerint ezt már egy hónappal ezelőtt meg kellett volna tenni. A környékbeli gazdák is úgy gondolják, hogy a Szekszárd-Báta főcsatorna medrét is ideje lenne már kikotorni. Amikor száraz az idő, senki nem foglalkozik a főcsatornával, a medrekkel, amikor meg vészhelyzet van, akkor meg csak beszélnek a problémáról, mondták a Sárközben gazdálkodók. Takács Attila hozzátette, nincs más megoldás, mint több részletben vetni. Azt a földterületet, ami már kilátszik a vízből bevetik, és ahogy húzódik vissza a belvíz, úgy folytatják a munkát is. A repcében is nagy a kár ezen a környéken, hiszen hiába adtak meg mindent még ősszel a növénynek, ha most egy jelentős területen víz alá került.

Dr. Vörös Géza elmondta, sok a repcefénybogár, repcebolha, melyek ellen védekezni kell, ha jó termést szeretne a gazda. A permetezést azonban csak olyan készítményekkel szabad végezni, melyek a méhekre nem károsak, de ezt is csak az esti órákban. Ez jelentős terhet rak a gazdálkodókra, mert a kisebb hatásfokú vegyszereket sűrűbben kell kijuttatni. A repce intenzív virágzása egy hónapig tart.

Sok a kártevő, permetezni kell

Idén sok a rovar, melyek ellen védekezni kell. A fénycsapdákban poloska szagú szilvadarázst is fogtak szép számmal. Erre jó pár évtizede nem volt példa, legalábbis ekkora mennyiségben, mondta dr. Vörös Géza agrármérnök. Ez a kártevő nemcsak a szilvába, de az almába, körtébe is befúrja magát. Legkésőbb sziromhulláskor védekezni kell ellene. Az őszi búza szárbaindulása is megkezdődött, ezzel egyidőben vetésfehérítő bogarak lepték el a növényt, melyek levélcsíkokat rágnak rajta. Itt is védekezni kell. A barackosban, meggyesben a monília okozhat gondot, ezt a betegséget a párás, csapadékos, de meleg idő terjeszti. A cserebogarak rajzása is megkezdődött, bár az előrejelzések szerint az idén nagy vonulásra nem számítanak. Közben fakad a szőlő, ami azt jelenti, hogy erre az időre már illik befejezni a metszést és a szőlővesszők lekötözését. Az első szőlőpermetezések ideje majd május 6-a körül várható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!