Tolvajok, csalók, tűzifa

2017.10.13. 11:30

Megindultak már a csalók és tolvajok

A tűzifával kapcsolatos bűncselekményekre, és azok elkerülésének lehetőségeire hívja fel a figyelmet a megyei rendőr-főkapitányság. Mint kiderült, nem is olyan egyszerű fát vásárolni, ezért érdemes előtte alaposan tájékozódni.

Ihárosi Ibolya, fotós: Makovics Kornél

A fűtési szezon kezdetével a falopások, valamint a tüzelővel kapcsolatos csalások is gyakoribbá válnak. A KSH nemrég nyilvánosságra hozott adatai szerint ráadásul a háztartási energián belül a tűzifa ára egy hónap alatt 3,9 százalékkal, éves összevetésben 8,8 százalékkal nőtt. Mivel hiány is van, nem árt még jobban odafigyelni.

Tűzifával kapcsolatos bűncselekményekre az elmúlt napokban is volt példa Tolna megyében, mondta el Molnár Ágnes, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense. A Tamási Rendőrkapitányság csalás bűntett elkövetésének gyanúja miatt folytat eljárást ismeretlen tettes ellen, aki október 1-én 14 órakor egy gyönki családi házhoz a megrendelt 10 köbméter akác aprított tűzifa helyett 7 köbméternyit szállított. A tettes 85 ezer forint kárt okozott a sértettnek.

Szintén a Tamási Rendőrkapitányság folytat eljárást lopás vétség elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen, aki október 2-án 16 óra 18 perckor egy tolnanémedi erdőterületről kivágott és eltulajdonított 15 mázsa vegyes tűzifát. A kár több tízezer forint.

Az áldozattá válás elkerülése érdekében a rendőrség arra hívja fel a figyelmet, hogy a tüzelőt tárolják olyan helyen, ahol mások nem férhetnek hozzá. Az udvar kerítése legyen jó állapotban, a kaput mindig zárják be és a kulcsot tartsák biztonságos helyen. Fontos, hogy a melléképületeket is zárják be, valamint használjanak vagyonbiztonsági technikai eszközöket. Egy könnyen beszerezhető mozgásérzékelő már önmagában is elriaszthatja a tolvajokat.

Fontos továbbá, hogy megbízható forrásból vásároljanak tüzelőt és a vásárlás részleteit mindig pontosan tisztázzák. Kockázatos olyan emberektől vásárolni, akikről semmit sem tudni. Lényeges az is, hogy a megrendelésben erdészeti, vagy sima köbméter szerepel, ugyanis egy erdészeti köbméter, valamint egy sima köbméter között jelentős különbség van. Egy erdészeti köbméter = 1,75 normál köbméter = 1 köbméter színtiszta fa. Egy normál köbméter = 0,57 erdészeti köbméter = 0,57 köbméter tiszta fa. Jó tudni továbbá, hogy létezik még kis erdei köbméter is. Nem mindegy tehát, hogy melyik mennyiségben állapodtak meg.Tanácsos tisztázni azt is, hogy milyen fajtájú a fa, illetve, hogy rönk vagy ömlesztett formában szállítják. A megrendelést és az árat rögzítsék írásos formában is. Pontosítsák, hogy a szállítás, valamint a rakodás költségét az ár tartalmazza-e, vagy azt külön kell megtéríteni. A leszállított mennyiséget mérjék le, arról kérjenek számlát. A kalodás fa mennyiségét lehet a legegyszerűbben ellenőrizni. Amennyiben súlyra, vagyis mázsában rendeljük a fát, legyünk tisztában azzal, hogy a frissen vágott, vizes fa jóval nehezebb, így azonos köbméternyi mennyiség is drágább lehet. Tisztázzuk, hogy kuglizva, méterben, hasítva szállítanak, mivel az többletmunkával és -költséggel járhat.

Érdemes gyanút fogni, ha az eladó a megrendelést követően variál a mennyiséggel, például egy köbméterrel többet tettek félreértésből a kocsira, s azt kérdezik, hogy maradhat-e ez a mennyiség. Ne hagyjuk magunkat olyanra rábeszélni, amit eredetileg nem is akartunk.

Kérjünk számlát és szállítólevelet

Tanácsos a nappali órákra kérni a szállítást, amikor világos van és le tudjuk mérni, illetve szemügyre tudjuk venni a fa mennyiséget, minőségét, fajtáját. Jó tisztában lenni a fa fajtájával, fűtőértékével is, mivel a keményfa, mint például a tölgy, kőris, cser, akác drágább, a puha, mint a nyár, vagy a fűz pedig olcsóbb. Ha vegyes összetételű fát rendelünk, ellenőrizzük a puha- és keményfa arányát. A fizetést követően kérjünk számlát, nyugtát, szállítólevelet, és írjuk fel a rendszámát annak a járműnek, amellyel a fát kiszállították. Jó előre tudni a fa átmérőjét is, hogy ágfáról, vagy rönkről van szó. Ez nem mindegy a fűtőérték és ráfordítandó munka miatt, hogy tüzelésre kész állapotba kerüljön a fa. Hozzáértés hiányában kérjenek segítséget megfelelő szakembertől, tanácsolja a rendőrség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!