fejlesztések

2017.12.12. 18:30

Tanodák működését is segítik

Hanol Erzsébet, fotó: archív felvétel

– Gyermekek ezreinek oktatásához és egészségmegőrzéséhez biztosíthatóak jobb feltételek Tolna megyében abból a mintegy 9,5 milliárd forintból, amelyet a megye intézményei eddig elnyertek az Emberi Erőforrás Fejlesztés Operatív Program (EFOP) pályázatain – mondta Schanda Tamás, az európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár, aki szerdán Dombóváron, az egyik nyertes intézményben, a Szent Orsolya Iskolaközpontban tartott a témában sajtótájékoztatót. Mint mondta, a pénzből tizennyolc köznevelési intézmény újulhat meg.

A beruházások lehetővé teszik tantermek, szertárak, tornatermek, sportpályák, étkezők rekonstrukcióját, akadálymentesítését, fűtés-korszerűsítését. A nyertes pályázatok forrást biztosítanak tanodák működésére, ismeretterjesztő foglakozásokra, szemléletformáló előadások tartására, étkezéshez szükséges eszközök vásárlására, ivókutakra és fűszerkertek létrehozására is – írta az MTI.

Tolna megye további EFOP-forrásokra számíthat a jövőben, a pályázatok egy részéről ugyanis még nem született döntés – tette hozzá az államtitkár. Úgy véli, a már megítélt és a várható támogatások jelentősen hozzájárulnak a térség fejlődéséhez, a versenyképesség javításához.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője azt hangsúlyozta: a támogatások nagy segítséget jelentenek az intézmények megfelelő felszerelésének biztosításához, a helyi közösségek megújításához, erősítéséhez. Kiemelte a több Tolna megyei tanoda működéséhez megítélt, intézményenkénti mintegy 20-30 millió forintos támogatást és azokat az összegeket, amelyeknek köszönhetően tovább javíthatóak a mindennapos testnevelésórák feltételei.

Kerényi Zsolt, a Szent Orsolya Iskolaközpont igazgatója elmondta, az általa vezetett intézmény tanodai programja 30 millió forint támogatásban részesült. A pénz felhasználásával arra törekednek, hogy megtalálják és fejlesszék a tanodába járó harminc gyermek azon adottságait, kompetenciáit, amelyekre építve azok sikeres, boldog felnőttekké válhatnak.

Többféle fejlesztést terveznek

Schanda Tamás arra is kitért, hogy Tolna megyében tizenhét szervezet fiatalok, családok, idősek érdekében kifejtett társadalmi aktivitását, közösségi szerepvállalását előmozdító együttműködését is segítik. Emellett Tolnán információs és szolgáltató központ nyitásával támogatják a nők munkaerőpiaci helyzetének erősítését, Szekszárd és Dombóvár egészségügyi intézményeiben pedig a betegbiztonság növelését célzó infrastrukturális fejlesztések, képzések lesznek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!