mulatság

2018.01.14. 19:30

Itt a farsang, áll a bál!

A szilveszteri partik után sem maradunk bulik nélkül. Januártól kezdődik a báli szezon, azaz a következő hetekben egymást érik majd a különböző táncos rendezvények.

Melcher Alexa, fotó: Shutterstock illusztráció

Vízkereszt és hamvazószerda között tart az egyik legvidámabb buli szezon, vagyis a farsang. A bálok palettáján a legkülönfélébb estélyek szerepelnek. A magyar embernek mindig van egy jó érve az ünneplésre, így Tolna megyében sem maradunk tánc és mulatság nélkül. Összegyűjtöttük az aktuális rendezvényeket egy csokorba, hátha kedvet kapnak egy kis tánchoz.

Nemzetiségi bálok

Tolna megyében a sváb bál és székely bál a legjellemzőbb. Nagy érdeklődés övezi őket, a hagyományok fellazultak, manapság már nem csak az adott nemzetiségű emberek jelennek meg az eseményen, hanem bárki részt vehet rajtuk. Bonyhádon Sváb bál, január 20-án, Székely Bál pedig február 3-án lesz. Érdekességük, hogy két szinten zajlik a mulatság. Két szint, két együttes, így mindenki találhat a kedvére való muzsikát. A Sváb Bálon a Dynamic, és a Ticket zenekar gondoskodik a jó hangulatról, a Székely Bálon az előbb említett Dynamic zenekar mellett a Delfin együttes húzza a talpalávalót.

Sport bálok

A sport bálokat általában a sport egyesületek rendezik, akár jótékonysági célokra is felhasználva, amivel az egyesületet támogathatják. Általában a sportolók kitüntetésére is itt kerül sor. Szekszárdon idén először kerül megrendezésre a Futball Bál február 10-én. A batyus jellegű bálon a Bravo Zenekar húzza hajnalig. A bevételt poolballpálya építésére fordítják.

Jótékonysági bál

Sokszor rendeznek olyan bálokat, melyeknek bevételét jótékonysági célra használják fel. Tolna megyében a legnagyobb ilyen esemény a szekszárdi Rotary bál. A Rotary olyan világszervezet, amelyben különböző foglalkozású emberek készek vállalni a humanitárius szolgálatot.

Iskolai, óvodai bálok

Szinte minden óvodában, általános iskolában rendeznek farsangi bulit. A gyerekek maskarába bújnak, így próbálják elűzni a telet. Hangos zenével, tánccal, vigalommal ünneplik a tél végét. A farsang elengedhetetlen kelléke a fánk.

A középiskola kiemelkedő eseménye a szalagavató bál. Az első bálozók bálja. A végzősök tiszteletére rendezik, ahol a tanulók eltáncolhatják az első keringőjüket.

A legtöbb iskolában már hagyománnyá vált a szülői bál megszervezése, ahol a szülők összeismerkedhetnek a tanárokkal és szülő társaikkal. Sokszor jótékonysági céllal szervezik az ilyen eseményeket, a belépő árát pedig az intézmény fejlesztésére vagy a gyerekek kirándulására költik.

Foglalkozás szerinti bálok

A báli szezonban a táncos rendezvények között sok a szakmai bál is, amelyeket hagyományosan évente megrendeznek a kollégák körében. A környéken leginkább kórházi bált, tűzoltóbált, vállalkozók bálját, jogász bált, mérnökbált szoktak rendezni. Kiemelkedő szakmai bál a Tolna Megyei Mérnökbál, amelyet idén február 3-án rendeznek meg, a zenét pedig a JOY partizenekar szolgáltatja.

A vadász társaságok és a borászok is az év elején szokták megtartani az éves báljukat. Itt szokták köszönteni az előző év legjobb vadászait, borászait. A borok kapcsán kihirdetik a legjobb borokat. Megyénkben Nagymányokon Borászbált tartanak március 17-én.

Bálok régen és most 

A bál az olasz ballo, balare, azaz táncolni szóból ered, és feltehetően francia–német közvetítéssel jutott Magyarországra. A farsangot már a 15. században Európa-szerte megünnepelték. Magyarországon Mátyás király uralkodása alatt különösen nagy mulatságokat rendeztek, de XIV. Lajos korától számítjuk a mai értelemben vett bálozási szokások elterjedését. A bál hagyománya máig eleven, persze sokat változatok a körülményei. Régen illett meghívót küldeni az embereknek akiket invitáltak a bálra, és kizárólag zártkörűek voltak. Ma vannak zártkörű bálok, amikre ugyancsak meghívóval tudunk bemenni, de a legtöbbre szabad a bejárás. A bálokat a 18. században általában bérelt házaknál tartották, később azonban a kocsmák, vendéglők helyiségeiben, sátorral fedett udvarain zajlottak le. Régen az öltözetben is eltérés volt. Akkor az előkelő viselet elengedhetetlen volt, ma már lazább öltözetben is megjelennek eseményen, nincs kikötés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!