választás

2018.01.12. 18:45

Újra szavazhatnak Pusztahencsén

Vasárnap reggel 6 és este hét között ismét urnához járulhatnak a pusztahencseiek.

Vida Tünde, Makovics Kornél

A közösségi médiában nem csitultak a kedélyek és személyes konfliktusok is voltak a két tábor képviselői között, ezért a választások ideje alatt állandó lesz a rendőri jelenlét.

December 17-én a 816 választásra jogosult közül 588-an szavaztak. Iker Ibolya korábbi polgármester 269, kihívója, Bán István 288 szavazatot kapott, egy voks érvénytelen lett. Mindkét jelölt függetlenként indult, de Iker Ibolyát a Fidesz, Bán István a Momentum támogatottjaként emlegetik.

A szavazáson alulmaradt Iker Ibolya kifogással élt a helyi, majd fellebbezéssel a területi választási bizottságnál. A TVB – ítélőtábla által is helyben hagyott – álláspontja szerint Bán István a szavazóhelyiség 150 méteres körzetében szavazásra buzdította a választókat. Az ítélőtábla szerint ezzel sérült a választás tisztasága. A táblabíróság indoklása szerint ugyanis a választás nemcsak akkor ismételhető meg, ha a jogszabálysértés arra érdemi befolyással volt, hanem akkor is, ha ennek lehetősége fennállt.

A 2014-től regnáló Iker Ibolya és a képviselőként dolgozó Bán István között rendkívüli módon megromlott a viszony, némi túlzással se szeri, se száma az egymás elleni feljelentésnek, bejelentésnek. Ezek csak sokasodtak a december 17-i időközi választások óta. A Pécsi Ítélőtábla döntése a képviselőválasztást nem érinti, így december közepe óta hivatalosan van képviselőtestülete a településnek, de alakuló ülést még nem tartott a választás körüli hercehurca miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!