konyhafőnök

2017.12.09. 17:30

A FoodHacker séf az angliai Cobham után Szekszárdon süt-főz

Bár a Szüreti Napokra nem jött össze a vágyott terv, az most mégis megvalósul a karácsonyi vásáron. Schmauzer László angliai konyhafőnöki munkáját szüneteltetve, a Béla király téren süt-főz a helybelieknek. Mint igazi FoodHacker – magyarul ételfeltörő, ez a neve videós műsorának a legnagyobb közösségi portálon – különlegességeket angol–magyar módra.

Szeri Árpád, fotó: Mártonfai Dénes

– Nagyon boldog vagyok, végre adhatok valamit szülővárosomnak! – nyilatkozott lapunknak a séf, aki britföldön tíz év alatt takarítóból küzdötte fel magát területi konyhafőnökké. Elhihetjük neki, hogy nem az esetleges szekszárdi bevétel motiválja: merthogy Angliában, ottani szempontok szerint is elfogadható egzisztenciát teremtett magának, magyar mércével mérve pedig azok közé tartozik, akik nem nélkülöznek.

– Már ősszel is szerettem volna érdekes ízekkel megismertetni a közönséget, de akkor ez technikai okok miatt nem valósulhatott meg. Most viszont segítségemre sietett a Szekszárdi Diákétkeztetési Kft. Általuk, még pontosabban Bay Attila ügyvezető és Hochsteiger András üzletvezető közreműködésével juthattam helyhez, felszereléshez, alapanyaghoz, és gyakorlatilag szabad kezet kaptam abban is, hogy mit kínálok.

– Úgy tekintünk erre a kezdeményezésre, mint egy különleges kísérletre – mutatott rá Bay Attila. – Bármi kisülhet belőle – tette hozzá stílszerűen.

Bár Schmauzer Lászlónak igen jó neve van Cobham városában és környékén a szakmában – a település egyik elegáns éttermében területi konyhafőnök – , mégsem kelletlenül, hanem örömmel fogadta az előzetes „vizsgáztatást” az egyetem helyi karának konyháján.

– Megfőztem azt ételt, négyen is megkóstolták, majd azt mondták, ilyesmi még a környéken sincs – ismertette a kiemelkedően teljesített feladatot. – Mehettem a karácsonyi vásárra!

Immár ott is van, jellegzetes csíkos – angolos – séf kötényben; az ételekhez természetesen magyarul kíván jó étvágyat, nem kevesebb, mint húsz napon keresztül. S miután evés közben jön meg az étvágy, immár egy újabb tervvel is előállt.

– Már többször is említettem, hogy milyen fontos számomra Szekszárd, gyermek- és ifjúkorom színtere – mondta Schmauzer László. – Amennyiben lenne rá lehetőség, ha kapok rá engedélyt, szeretném karácsonykor, vagy karácsony tájékán, Vörös Krisztián főszakáccsal együtt ingyen étellel megvendégelni a rászorulókat. Avagy bárkit, aki akkor éppen arra jár, megéhezett, és szívesen venne egy kis kóstolót. Talán nem is kell mondanom, hogy az ételosztás költségeit segítőimmel együtt teremtjük elő.

Egy éttermet nyitna Szekszárdon

Név: Schmauzer László

Születési idő és hely: 1980. november 24., Szekszárd

Iskolái: Dienes Valéria Általános Iskola, majd a palánki Csapó Dániel Középiskola

Családi állapota: nőtlen

Munkahelyei Angliában: először London mellett Gatwick, majd Crawley Down, utóbbi településen már főszakácsként dolgozott. Jelenleg Cobhamban területi konyhafőnök. Tervei: Miután fontosnak tartja a gyökereket, reméli, hogy egy nem túl távoli időpontban visszaköltözhet szülővárosába, melyet egy étteremmel szeretne gyarapítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!