Sárközi lagzi

2017.07.16. 19:42

Elkelt a sárközi menyasszony

Az érdeklődők az öltöztetéstől kezdve a hajnali tyúkverőig a Sárközi Lakodalom minden eseménynek részesei lehettek.

Hanol Erzsébet

Szerencsére csak ijesztgette az időjárás a szombati Sárközi Lakodalom résztvevőit, de hiába kezdett többször is szemerkélni az eső, végül nem áztatta el a násznépet. A menyasszonyt a polgármesteri hivatal előtt felállított színpadon öltöztették az asszonyok, Farkasné Pál Bözsi, Tóth Györgyné és Kissné Kecskeméti Eszter, aki 2006-ban volt a Sárközi Lakodalom menyasszonya, akkor, amikor Sárpilis legutóbb volt az esemény házigazdája.

Az idei menyasszony Balogh Nóra volt, aki két éves kora óta táncol a Sárpilisi „Gerlice madár” Hagyományőrző Néptánc Egyesületben. A pöndőjére hét keményített rokolyát adtak, majd a felsőszoknyát. Eztán a díszes kötény, a röpike és a gyöngyös szorítkó következett. Végül a nyakbavető, a nyakbodor és a tornyosbársony került fel a mirtusszal. Kolbert Margit főszervező elmondta, hogy a ruhát Ács Jánosné varrta, a tornyosbáronyt Minorics Jánosné készítette, a többi kiegészítő pedig az egyesület asszonyainak keze munkáját dicséri.

 

Amikor elkészült a menyasszony, eljárták a százszoknyás karikázót, majd megérkezett a vőlegény, Tőkés László, hogy kikérje a menyasszonyt. Az esketés után elindult a lakodalmi menet, érintve a település több pontját, majd visszatértek a színpadhoz. Itt folytatódott a játék, ugyanis a lakodalom mindaddig nem kezdődhetett el, amíg a menyasszony befogadást nem kért és kapott a vőlegényes házhoz. Ajándékot is vitt, egy saját készítésű szőttest.

A vőlegény a többi férfi társaságában érkezett a kikérőre
Fotós: Mártonfai Dénes

A lakodalomban sárpilisi szokás szerint eljárták a födős, majd a söprűs táncot, a vacsora után pedig a szakácstánc következett. A menü is a hagyományokhoz igazodott, így tyúkhúslevest, pörköltet és sülteket szolgáltak fel, éjfél után töltött káposztát, a desszert pedig méteres kalács volt. A két nap során többek között a Csurgó zenekar, a Bátai Tamburazenekar, a Pántlika zenekar, Markó Zsuzska és bandája, a Decsi „Gyöngyösbokréta” Hagyományőrző Egyesület citerazenekara, a Decsi Férfikórus, a Zengővárkonyi Fúvószenekar és a Pörbölyi Ének és Citera Egyesület gondoskodott a talp alá valóról. Azokat a vendégeket, akik megszöktek a lakodalomból a hajnali tyúkverő során cibálták vissza a vigadalomba, ahol a vőfély tisztességgel megtáncoltatta a korán fekvőket. Az 50. Jubileumi Sárközi Napok záró eseményeként megrendezett Sárközi Lakodalmat vasárnap Bátán a macskajaj zárta.

Miután az asszonyok felöltöztették a menyasszonyt, a sárközi együttesek táncosai eljárták az ilyenkor szokásos százszoknyás karikázót a falu központjában

Az eseménynek nemcsak a sárközi falvakból voltak vendégei, hanem a megye és az ország más településeiről is sokan érkeztek, illetve német és erdélyi látogatókat is fogadtak. A vacsorán több mint hétszázan vettek részt. Kolbert Margit kiemelte, hogy uszódi és szakmári asszonyok is részt vettek az eseményen, végig viseletben. A főszervező arról is beszélt, hogy a Sárpilisi „Gerlice madár” Hagyományőrző Néptánc Egyesület és az önkormányzat teljes összefogásával valósult meg a program, a többi sárközi együttes bevonásával.

Az idei Sárközi Lakodalomhoz kapcsolódó cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!