Bolondos ez az április

2021.04.11. 07:00

Jobb időjárás csak a hónap második felében várható

Hó, szél, huszonöt fokos meleg, mínusz hét fokos hajnali hőmérséklet, mindez tíz nap alatt, megyénkben. Egymást érik a frontok, de nem is ez a legnagyobb baj, hanem az, hogy idén valóban szeszélyes az április. Az előrejelzés szerint a változékonyság egy ideig még megmarad.

Mauthner Ilona

Fotó: Mártonfai Dénes

A hétvégére ugyan húsz fok körüli meleget ígértek a meteorológusok, de a jó idő nem marad sokáig velünk, szerdán például már megint csak plusz kilenc fok lesz a legmelegebb. Egymást érik a hideg- és a melegfrontok, ami megkeseríti az idősek, a gyerekek, de még a fiatalabb generáció tagjainak életét is.

A gyümölcstermesztők péntekre virradó hajnalra a megyében több helyen is füstöltek, bálák égetésével próbálták meg a helyenként mínusz 7 fokos hideget enyhíteni. Most virágzik a meggy, a cseresznye, az őszibarack, bimbós állapotban van az alma, a sárgabarack – már ami a korábbi fagyok után maradt még a fán – most kötődik.

Érthető, hogy az emberek, legyenek mezőgazdaságban érintett termelők, vagy városi emberek, érdeklődéssel figyelik, mit hoznak még a következő napok. Mikor lesz végre tavasz, napos, meleg, idő és kevésbé frontos időjárás. Van, aki a melegre, más a hidegre érzékeny, de olyan is van, aki mindkettőre. Hogy ennek mi az oka, arra egyelőre nincs válasz.

A szakemberek szerint idén az átlagosnál valamivel kevesebb lesz az eső – sajnos ezt már tapasztaljuk –, mint tavaly volt, a tavasz szélsőséges lesz, a nyár pedig jóval forróbb a múlt évinél, pedig az sem volt hűvös.

A meteorológusok mindig elmondják, hogy felelőtlenség hónapokkal előre kijelenteni, milyen lesz az időjárás egy adott napon. Azonban a hosszú távú előrejelzésre is igény van. Nem véletlen, hogy annyi intézet – az amerikai NASA, a brit, japán és orosz meteorológiai intézetek mind – készít hosszú távú előrejelzéseket.

Van olyan, aki a statisztikákra esküszik, van, aki a különböző hatásokat – például óceánok hőmérséklete, hótakaró mennyisége, ciklonok vonulása – figyeli, és ebből állítja össze a következtetését. Ami már elmúlt, arról könnyebb beszélni, így nyugodtan leírhatjuk, hogy az idén február közepén volt a leghidegebb, ekkor mínusz 10–14 fokot is mértek a megye különböző pontjain. Az egyik leghidegebb település Szedres, általában itt mindig hidegebb van egy-két fokkal, mint máshol.

Dávid Mihály magánmeteorológus szerint április második felétől lehet számítani tartósan húsz fok feletti hőmérsékletre. Addig is lesz egy-egy nap, amikor felkúszik a hőmérséklet, de azt egy újabb hidegfront hamar lehűti. Május elején is változékony, majd a hónap végétől nyárias lesz az idő, ami négy hónapig is eltart.

A mínuszok és a hózápor után jól esik a kellemes meleg kicsinek és nagynak Fotó: Makovics Kornél

A nyári hónapok közül a június kellemesen meleg lesz, de júliusban, augusztusban és szeptember elején is forró nyári napokra számíthatunk, tele zivatarokkal.

Az utolsó tavaszi fagyra április 14-én, az első őszi fagyra pedig november elején kell számítani. Dávid Mihály szerint megyénkben az évi csapadék­összeg 650 milliméter közelében lehet majd.

Megyénkben utoljára 2012-ben volt igazán kemény a tél, január második fele, illetve az egész február hónap havas volt, többször közelítette meg a mínusz húsz fokot az éjszakai hideg, majd márciusban hirtelen jött a meleg.

A frontok megviselnek mindenkit

Nem tévhit, az időjárási front valóban hatással van a szervezetünkre, ezt egyre több kutatás bizonyítja, erősítette meg dr. Gonda Mária szekszárdi gyermekorvos. Szerinte a jellegzetes hatásokat nem szabad lebecsülni, mert bár egészséges ember nem hal bele a légköri jelenségbe, a légnyomás hirtelen változásába, a meglévő betegségek tüneteit veszélyes mértékben felerősítheti. A csecsemőknél alvászavarok, nyugtalanság, étvágytalanság jelentkezhet. A nagyobb gyerekeknél fejfájás is. Az idősebb, beteg embereket is nagyon megviseli a változás. Dr. Ferk Dóra szekszárdi háziorvos elmondta, levertség a melegfront után és hidegfront előtt egyaránt jellemző. Melegnél jellemzően aluszékonyabbak az emberek, hidegnél izgatottabbak. Vérnyomás-ingadozás, asztmatikus rohamok és alvászavarok azonban bármelyik frontnál előfordulhatnak.

Borítókép: Mindenki bízik a kellemesebb idő érkezésében

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában