kánikula

2021.08.16. 17:30

Tombol a hőség, ez volt az eddig mért harmadik legforróbb július

A naptár szerint lassan kifelé megyünk a nyárból, de még bőven jut a forróságból. Az idei nyár nagyon meleg volt, csúcsokat döntött a hőmérséklet. Sok helyen a világban erdőtüzek, tavak, folyók kiszáradása is jelezte ezt. Az idei volt a harmadik legmelegebb július a világban a mérések kezdete óta, jelentette be a múlt héten az Európai Unió Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálata.

Mauthner Ilona

Fotó: Mártonfai Dénes

Idén későn kezdődött a nyár, június közepétől kezdett jobb idő lenni. A hónap végére aztán belelendült, egymást érték a hőhullámok, melyek még most is tartanak. Aki kint dolgozik a szabadban – akár a szőlőben zöldmunkázik, kertészetben kapál, útépítéseknél végzi a dolgát, vagy akár csak postásként járja az utcákat –, az jobban örül a hűvösebb nyárnak, hiszen hőségben nyaralni jó, de dolgozni kínlódás.

Dr. Vörös Géza, szekszárdi agrármérnök, aki évtizedek óta napról napra feljegyzi az időjárás változásait, megjegyezte, régen, úgy negyven-ötven évvel ezelőtt kellemesek, elviselhetően melegek voltak a nyarak, kevés hőségnappal. Ez mára megváltozott.

– Az idei volt a harmadik legmelegebb július a világban a mérések kezdete óta – jelentette be a múlt héten az Európai Unió Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálata, amely szerint az elmúlt hónapot szokatlanul magas hőmérsékletek kísérték Finnországtól kezdve egészen az Egyesült Államokig. A szolgálat egyik vezető kutatója elmondta, a globális átlaghőmérséklet tekintetében évről évre vagy akár hónapról hónapra vannak kilengések. De végső soron, amit egyértelműen látnak, az egy globálisan észlelhető melegedés.

Európa tekintetében csak 2010 júliusa volt melegebb az ideinél. A Copernicus mérései 1950-ig nyúlnak vissza, ám rendszeresen egyeztetik őket a 19. század közepe óta gyűjtött feljegyzéseket őrző adatbázisokkal. Számos régiót sújtott a szélsőséges időjárás idén júliusban, összhangban a kutatók előrejelzéseivel, amelyek szerint a globális felmelegedés hatására a hőhullámok rendszeresebbé és pusztítóbbá válhatnak, továbbá hevesebb esőzésekre kell számítani.

Tolna megyében idén június 15-e és augusztus 11-e között 35 hőségnap adódott. A július átlaghőmérséklete 26 fok volt az éjszakai lehűlésekkel együtt. És még messze nincs vége a nyárnak, a hét közepéig további forró napokra lehet számítani.

Az Egyesült Államokban és Kanadában júniustól mért rekordmagas hőmérsékletek több száz ember halálát és erdőtüzeket okoztak. Kínában, Belgiumban és Németországban szélsőséges esőzéseket követő áradások követeltek áldozatokat. Ausztrália trópusi északi részén az elmúlt hónapban mérték az eddigi legmagasabb napi maximum-hőmérsékletet, míg Afrika északi részén „csaknem mindenhol” magasabb volt a hőmérséklet az ilyenkor szokásosnál. Néhány régióban, köztük Németországban és Oroszország egyes részein a szokásosnál hidegebb hőmérsékletet mértek.

Szeptemberben is lesz még nyár

Voltak nyarak, amelyekre sok év távlatából is emlékszünk, például 2000 júliusában tartósan két hétig 40 fok körüli hőmérsékletet mértek, mondta dr. Vörös Géza. 2007-ben, júniusban tizenhat, júliusban huszonegy, augusztusban pedig tizen­nyolc hőségnap volt, és ebben az évben – július 15-én mérték az eddigi legmelegebbet a megyében (árnyékban, hivatalos mérővel) 42,5 fokot. 2011 szélsőségekkel tele nyár volt, júliusban tizenkettő, augusztusban tizen­nyolc, szeptemberben tizenegy hőségnappal, de közben nagy lehűlésekkel és viharokkal. Ami a jövőt illeti: szeptemberben sem kell még búcsúzni a nyártól, szinte folyamatosan harminc fok közelében marad a hőmérséklet, aminek a szüretelők örülhetnek. Október elején lesz egy nagy váltás, jóval húsz fok alá esik a hőmérséklet, mondta Dávid Mihály magánmeteorológus.

Borítókép: Ebben a kutya melegben kedvenceinkre is jobban oda kell figyelni

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában