Az éghajlatváltozás már elkezdődött

2022.05.22. 09:30

A következő tizenöt évben dőlhet el a világ sorsa

Három előadást hallgathattak meg az érdeklődők a klímariadóról csütörtökön. Három különböző generációnak – általános iskolások, felnőttek és az idősebb korosztály – tartott előadást Kocsis Anikó, az Ökorégió alapítvány klímastratégiájáért felelős szakmai vezetője.

M. I.

Illusztráció: Shutterstock

Az előadó elmondta, az éghajlatváltozás már elkezdődött, megállítani nem tudjuk, legfeljebb csak mérsékelni az ezzel járó következményeket. A következő 15 évben dől el a világ sorsa, vagyis az, hogy az üvegházhatás kibocsátását tudjuk-e csökkenteni, illetve éves szinten két fok alatt tudjuk-e tartani a középhőmérséklet emelkedését. Ha ezt a két feladatot a következő 15 évben rosszul kezeljük, akkor esélyünk sem lesz arra, hogy az éghajlat változását befolyásolni tudjuk. Helyben, mindenkinek, külön-külön kell megtenni mindent azért, hogy a jelenlegi helyzet ne romoljon tovább. 

Első lépésként alkalmazkodni kell a megváltozott helyzethez, például át kell alakítani az épületeket, melyben lakunk viharállókra, nyári melegben, hőségben is lakhatóak legyenek úgy, hogy mindezek kevés energiával üzemeljenek. A mezőgazdaságban – Bátaszék környékén ez különösen fontos – az aszályra kell felkészülni, ehhez kell alakítani a termelést, olyan növényeket kell vetni, melyeknek kevesebb a vízigényük. Például burgonyát nem érdemes ezen a környéken termeszteni, mert annak a hűvösebb, csapadékosabb időjárás kedvez. Az infrastruktúrát is át kell alakítani, erősebb villanyvezetékeket, jégálló tetőszerkezeteket építeni. 

A harmadik, legfontosabb feladat pedig a szemléletformálás és életmódváltás. Ehhez meg kell változtatni az értékrendünket. Például a bolti vásárlásainkon is változtatni kell, olyan termékeket vegyünk, melyeket helyben, vagy a közelben termeltek, nem pedig több ezer kilométerről hozták, sok-sok energiát felhasználva. 

Összefoglalva, nincs más teendőnk, mint az üvegházhatású gázok kibocsátását csökkentsük, alkalmazkodjunk a megváltozott környezetünkhöz és változtassunk a szemléletünkön. Mindez minden embert érint, azokat is, akik még meg sem születtek, mondta az előadó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában