Teol.hu videó

2023.09.28. 09:41

Násztáncot járnak a hangyák, néhol tele van velük a levegő (videó)

Mint egy nagy fekete felhő, csak éppen nem az égen, hanem a szemünk előtt rajzanak ezek az apró rovarok. Tele van velük a levegő. Többen is találgatták a mi lehet ez, muslincák, vagy más apró bogarak? A szakember szerint szárnyas hangyák.

Mauthner Ilona

Fotó: Makovics Kornél

Dr. Vörös Géza szekszárdi agrárszakmérnök éppen a hangyákról írta annak idején a szakdolgozatát. Mint mondta, így eső után, melegben, ősszel nem ritkaság, hogy fekete felhőket alkotva látjuk az apró lényeket, melyek a talajból kirajzanak. A hímek és a nőstények különválnak, és a levegőben nászrepülnek, vagyis a levegőben történik meg a párzás. Ennek vagyunk a tanúi. 

A szárnyas hangyák inváziója csak a nászrepülési időszakig tart. A nőstények, és a hímek jellemzően ilyenkor a levegőben, egy magas pontban párosodnak.

A hímek ezt követően elhullanak, a nőstények pedig megkezdik az új családok, bolyok megalapítását. Először csak egymagukban, majd az első dolgozók, katonák kikelését követően a nőstény királynő visszavonul, és ezt követően már csak a peték lerakását végzi.

A párzást követően a nőstények elveszítik a szárnyaikat, majd a talajba visszamennek, és ott óriási államot hoznak létre, melyben ők lesznek a királynők. A boly kirajzik a talajból és táplálják, etetik, gondozzák a királynőjüket, aki lerakja a petéit. Mivel gyorsan szaporodnak, kezdődik minden elölről. Egy-egy faj násztánca maximum egy hétig tart.

A szárnyas hangyák nászrepülése az esetek túlnyomó többségében a természetben zajlik. A baj akkor van, ha a boly járata nem egyenest a természetbe visz, hanem a családi ház alá. Ahogy jönnek felfelé a szárnyas hangyák, sajnos megeshet, hogy találnak a házba bejutási pontot.

Mit lehet a szárnyas hangya ellen tenni? Enyhíteni lehet csak. Ahhoz ugyanis, hogy ebbe beavatkozzunk, voltaképpen a természet körforgásába kellene beavatkoznunk, amihez csak valamilyen ökológiai katasztrófa révén lenne lehetőség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában