Időjárás

2023.09.22. 14:30

Vajon havas lesz-e idén a tél?

Vajon milyen lesz az idei tél? Enyhe, mint az elmúlt években volt, vagy végre látunk egy kis havat?  Az időjárás szakértő szerint, ez az úgynevezett El Nino éghajlati jelenségtől függ. Az El Nino – spanyolul „a kisfiú” – átlagosan 2-7 évente fordul elő, legutóbb 2018-2019-ben zajlott, ám az akkori hatásai nem voltak jelentősek.

Mauthner Ilona

Idén vajon lesz rendes hó? (Shutterstock)

Ez a természeti jelenség a Csendes-óceán trópusi középső és keleti részén a felszíni vizek szokatlan felmelegedését okozza, és általában decemberben jut el a tetőpontjára, de a teljes hatás általában csak idővel éri el az egész Földet – olvasható az Infostart oldalán. Ez a késedelem az oka annak, hogy az előrejelzések szerint a 2024-es lehet az első olyan év, amikor az emberiség átlépi a kulcsfontosságú 1,5 Celsius-fokos átlagos hőmérsékletváltozást. A globális átlaghőmérséklet 2022-ben 1,1 Celsius-fokkal volt melegebb a 19. század végéhez képest.

Dr. Gabi Géza szekszárdi agrármérnök évtizedek óta vezetett időjárási naplója szerint az idei június átlagos volt, a július a kilencedik, míg az augusztus tizenkettedik legmelegebb lett az 1901 óta végzett mérések óta, így összességében a tizennegyedik legmelegebb nyár volt az idei Magyarországon. Ennek pedig az lehet az oka, hogy gyakrabban voltak frontátvonulások a térségben, a felhőzet visszaverő-képessége pedig csökkentette az extrém hosszú időszakok kialakulását, és ezért kevesebb hőhullám volt a vármegyében.

Az amerikai székhelyű Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) szerint az El Nino akár jövő év februárjáig is eltarthat. Több tényezőtől is függ, hogy miként befolyásolja majd a következő téli időszakot. Általában elmondható, hogy Észak-Európában ilyenkor a telek kezdete enyhébb és csapadékosabb, míg a vége hidegebb és szárazabb. Dél-Európában pedig összességében általában csapadékosabb ilyenkor az időjárás.

Az, hogy Magyarországon hogyan alakul az idei tél, az attól függ, hogy az Észak-Európára vagy a Dél-Európára jellemző időjárási feltételek válnak uralkodóvá a Kárpát-medence térségében. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában