Emlékkövet avattak a Perczel-kúria udvarán

A tavaly történelmi emlékhellyé nyilvánított Perczel-kúria udvarán ünnepélyes keretek között sztélét avattak május 23-án Bonyhádon, amely tovább gazdagítja a hely történelmi jelentőségét.

Farkas Eszter

Az eseményen először Filóné Ferencz Ibolya, a város polgármestere köszöntötte a jelenlévőket:

– Bonyhádiként büszkeség tölthet el, hiszen 2021-ben nem is egy, hanem több lépést is megtettünk annak érdekében, hogy közös épített örökségünket megőrizzük, ugyanis felújításra került Perczel Mór szülőháza és annak környezete, melyet a tavalyi évben a Nemzeti Örökség Intézete emlékhellyé nyilvánított.

Móczár Gábor a Nemzeti Örökség Intézet főigazgatója, Filóné Ferencz Ibolya a város polgármestere és dr. Farkas István Gergő a Völgységi Múzeum igazgatója közösen leplezték le a Perczel-kúriában kihelyezett emlékkövet (a szerző fotója)

Dr. Farkas István Gergő, a Völgységi Múzeum igazgatója köszöntőjében elmondta, hogy jelenleg Magyarországon közel tizenegyezer műemléki épületet tartanak nyilván. Ebből csak Bonyhádon 47 műemléki épület található, illetve további 22 helyi védettség alatt álló épület.

Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézet főigazgatója beszédében kiemelte, hogy a nemzeti és történelmi emlékhelyeink azt a célt szolgálják, hogy azokra a helyszínekre, személyekre és eseményekre irányítsuk a figyelmet, amelyekre és akikre követendő példaként tekinthetünk. A Perczel-kúria 1780 körül épült és 1820 körül építették át, Perczel Mór honvéd őrnagy 1811-ben itt született meg, majd életének utolsó három évtizedét is itt töltötte.

Jelenleg 21 nemzeti és 64 történelmi emlékhely van Magyarországon, amelyeket különleges emlékoszlopok, görög szóval sztélék jelölnek. A Nemzeti Örökség Intézete okos parcellákkal jelölte meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója alkalmából a dicsőséges tavaszi hadjárat helyszíneit.

Az eseményt Szilágyi Péter helyettes államtitkár is méltatta. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában