Harmadfokú készültség

2023.12.14. 12:51

A Kapos mentén fenyeget a belvíz

A rövid idő alatt lehullott nagymennyiségű csapadék miatt tegnap estére harmadfokú belvízvédelmi készültséget kellett elrendelni a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóságnak.

Gazsó Rita

Harmadfokú belvízvédelmi készültséget kellett elrendelni a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóságnak. (Képünk illusztráció)

Forrás: MW

Az elmúlt 24 órában igen jelentős mennyiségű csapadék hullott le, méréseink szerint a 30 millimétert is meghaladta, és a vármegyében leginkább a Kapos-csatornát érte a vízszintemelkedés. Ott a tegnapi nap folyamán kora délutántól estig első, második, illetve harmadfokú belvízvédelmi készültséget kellett elrendelni a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóságnak, amely ennek megfelelően kezdte el a szükséges feladatok ellátását – számolt be lapunknak csütörtökön reggel Beke Zsolt, a Tolna Vármegyei Szakaszmérnökség vezetője.

A szerda esti helyzetről, illetve az aktuális feladatokról a szakember elmondta: a készültségi fokozat elrendelésével délutántól műszaki- és csatornaőrök kezdtek neki az ilyenkor szokásos munkáknak. –Mostanra elmondható, hogy a Kapos-csatorna vízszintemelkedése meghaladta a harmadfokú készültséget és a vízvisszatartó depóniáink magasságát is kezdi meghaladni. Egy-két helyen előfordulhatnak kiöntések is, de ezek nem veszélyeztetnek belterületi ingatlanokat – tájékoztatott Beke Zsolt. 

A szakaszmérnökség vezetője szerint egy jelentősebb árhullám a Dunán is várható, amely azonban várhatóan a fokozati szint alatt marad, legfeljebb az árteret érinti. – Az előrejelzéseknek megfelelően az árhullám miatt több helyen szükséges a zsilipeket lezárni és várhatóan a szivattyútelepünket is el kell majd indítanunk, hogy a lezárt zsilipek mögötti árvízterületeken keletkezett belvizeket a szivattyú segítségével át tudjuk emelni, a károk elkerülése érdekében – tette hozzá.

A következő napokról azt mondta, a hat-tíznapos előrejelzések szerint komolyabb csapadék nem várható. Ennek figyelembevételével várhatóan mindenfelé csökken majd a vízszint. – Arra számítunk, hogy az apadó ágakkal kedvezőbbé válik mindenhol a helyzet – vélte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában