katasztrófavédelem

2018.04.29. 09:30

A gondatlanságból katasztrófa lehet

Hanol Erzsébet, illusztráció: Shutterstock

Több szabadtéri tűzesethez is riasztották megyénk tűzoltóit az elmúlt időszakban. A tavasz beköszöntével megnő az ilyen jellegű esetek száma, ezért fokozottabb figyelmet kell fordítani a megelőzésére. A tüzek keletkezéséhez és gyors terjedéséhez hozzájárulhat a száraz aljnövényzet, avar, és az erős szél is.

A tüzek jelentős százaléka emberi tevékenység következtében keletkezik, ezért fontos, hogy mindenki megismerje és betartsa a szabadban történő tűzgyújtás alapvető szabályait – hangsúlyozta Boros Brigitta, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Elmondta, hogy avar és kerti hulladék égetését csak az adott település önkormányzata engedélyezheti rendeletben, de égetni ebben az esetben is csak az abban meghatározott helyen, napokon és módon szabad. A kerti grillezés és sütés-főzés továbbra is megengedett.

Előzetesen engedélyeztetni kell a tűzvédelmi hatósággal a külterületen lévő, lábon álló növényzet, tarló, illetve a növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék szabadtéri égetését. Ez az úgynevezett irányított égetés. Külterületen, 1-2 négyzetméteren végzett növényihulladék-égetés nem minősül irányítottnak.

A szabadban meggyújtott tüzet soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni. Minden esetben gondoskodni kell a megfelelő mennyiségű oltóanyagról, és mindig legyen kéznél a tűz oltására alkalmas kézi szerszám. Fontos, hogy csak akkora tüzet érdemes gyújtani, amekkorát folyamatosan felügyelet alatt lehet tartani. Az égetés előtt fontos tájékozódni a várható időjárásról, hiszen a szél kedvez a tűz gyors továbbterjedésének. A felügyelet nélkül hagyott tűz könnyen továbbterjedhet és életveszélyt jelentő, vagy súlyos kárt okozó tüzek forrásává válhat. Erdőben csak a kijelölt helyen szabad tüzet gyújtani, és azt minden esetben gondosan el kell oltani.

Bírságot szabhatnak ki

Erdőtűz-veszélyes tűzgyújtási tilalmat rendelhetnek el, ilyenkor az érintett területen akkor is tilos a tűzgyújtás – beleértve a kijelölt tűzrakóhelyeket is –, ha azt egyébként más jogszabály megengedi. A jogszabályi tilalom ellenére, illetve jogszabálytól eltérő vagy hatósági engedély hiányában végzett tűzgyújtás miatt az önkormányzat, a környezetvédelmi hatóság és a tűzvédelmi hatóság bírságot szabhat ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában