bírósági ítélet

2018.07.01. 14:30

Gondolt egyet és agyonlőtt az utcán egy kutyát

Ihárosi Ibolya, illusztráció: Shutterstock

Lőfegyverrel visszaélés bűntettében és állatkínzás vétségében mondott ki bűnösnek egy 50 éves vádlottat a Szekszárdi Járásbíróság, és ezért a férfit halmazati büntetésül két év, börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélte, amelynek a végrehajtását három év próbaidőre felfüggesztette.

A bíróság megállapította, hogy amennyiben a börtönbüntetés végrehajtására mégis sor kerülne, a vádlott a büntetés kétharmadának letelte után feltételes szabadságra bocsátható. Mivel az erre jogosultak fellebbezést nem terjesztettek elő, az ítélet jogerős, tájékoztatta lapukat dr. Kovács Ildikó, a Szekszárdi Törvényszék sajtószóvivője.

A büntetlen előéletű vádlott közmunkásként dolgozik, nős, de különváltan él, eltartásra szoruló hozzátartozója nincs. Az általános iskola nyolc osztályát végezte el, szakképzettséggel nem rendelkezik. A férfinak már régóta van fegyvertartási engedélye és sörétes vadász lőfegyvere.

Tavaly nyáron történt az eset egy Szekszárd környéki településen. A férfi észrevette, hogy az utcán felügyelet nélkül kóborol egy nagyobb testű, barna színű keverék kutya. Erre a tényre a férfi akként reagált, hogy elővette és megtöltötte vadászfegyverét majd egy célzott lövéssel agyonlőtte az ebet, amelynek azonban volt tulajdonosa.

Az előzetes engedély nélkül leadott, célzott lövéssel a vádlott megszegte a fegyverekről és lőszerekről szóló törvény előírását. Az ítélet szerint egyrészt a lőfegyver tartására vonatkozó engedély kereteinek túllépésével elkövetett lőfegyverrel visszaélés bűntettét követte el.

Másrészt azzal, hogy a más tulajdonában lévő kutyát oly módon bántalmazta, hogy az el is pusztult, megvalósította az állatkínzás vétségét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában