bírósági ítélet

2019.01.14. 16:20

Azt mondta, fél éve abbahagyta a drogozást

Ihárosi Ibolya

Forrás: Shutterstock

Fotó: illusztráció

Harminc nap elzárásra ítélt egy húsz éves fiatalembert kábítószer birtoklása miatt a Szekszárdi Járásbíróság 2018 november végén. Kötelezték ezen kívül arra, hogy az eljárás során felmerült közel két és félmilliós költségből fizessen meg 662 ezer forintot. Mivel az ügyben az erre jogosultak nem fellebbeztek, az ítélet jogerős, tájékoztatta lapunkat dr. Kovács Ildikó, a Szekszárdi Törvényszék sajtószóvivője.

A férfi egy két vádlottas ügy egyik szereplője volt, de a büntetőeljárás során lakóhelyéről ismeretlen helyre távozott, ezért az ügyét elkülönítették, a bíróság elfogatóparancsot adott ki ellene. A rendőrség egy héten belül elfogta a szökevényt és bíróság elé állította.

A vádlott a nyomozás során és a bíróság előtt is tejes körűen elismerte a bűnösségét, amit a bíróság elfogadott, mivel a férfi vallomását az ellene szóló bizonyítékok alátámasztották. A tárgyalásról is lemondott, ezért a bíróság annak mellőzésével hozott határozatot. A férfi többszörösen büntetett előéletű, a két legutóbbi alkalommal is droggal kapcsolatos bűncselekmények miatt ítélték el, utoljára 1 év 8 hónap börtönbüntetésre, amelynek a végrehajtását 3 évre felfüggesztették.

Nőtlen, de élettársi kapcsolatban él, kiskorú gyermeke, vagyona, tartozása nincs. Mivel csak az általános iskola 7 osztályát végezte el, szakképzettsége nem is lehet, segédmunkásként dolgozik. A bűncselekmények elkövetése idején munkanélküli volt. A drogozást az ítélet kimondásához képest hat hónappal előbb abbahagyta, elmondása szerint pozitív fordulatot vett az élete.

A vádlott lakásán 2016 augusztus végén tartott házkutatást a rendőrség, ahol nem csak a vádlott, hanem három barátja is fogyasztott kábítószert, amelynek a maradványait megtalálták. Október 12-én ismét kábítószernek minősülő növényi maradványokat talált a rendőrség a vádlottnál. Szerencséje is volt, amennyiben az új Büntető Törvénykönyv enyhébb elbírálást biztosít a számára, mint a bűncselekmény elkövetése idején hatályban lévő, ezért a bíróság az utóbbit vette figyelembe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában