bírósági ítélet

2019.01.27. 07:00

Idős embereket csapott be egy fiatal férfi

Végrehajtható börtönbüntetésre ítélt a bíróság egy idős emberek jóindulatát kihasználó csalót és tolvajt.

Ihárosi Ibolya

Fotó: Shutterstock illusztráció

Folytatólagosan elkövetett csalás, két rendbeli lopás bűntettében és egy rendbeli lopás vétségének elkövetésében mondott ki bűnösnek egy 23 éves vádlottat a Paksi Járásbíróság. Mindezekért két év börtönbüntetésre ítélte, és három évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A jogtalan elsajátítás miatt emelt vád alól viszont felmentették. Elrendelte a bíróság a korábban kiszabott és próbaidőre felfüggesztet nyolc hónap börtönbüntetés végrehajtását is. Az ítélet jogerős, tájékoztatta lapunkat dr. Kovács Ildikó, a Szekszárdi Törvényszék sajtószóvivője.

A vádlott ellen az ügyészség négy vádiratot nyújtott be, amelyeket a bíróság egyesített. A férfit már többször is elítélték lopásért, és állt már bíróság előtt rablás miatt is. 2016. augusztus 23-án éjszaka ellopott egy rokona bekerített udvarában álló autójából egy mobiltelefont, amelynek értékét utólag megtérítette.

Még abban az évben ismeretségbe került egy idősebb férfival, akitől többször kért és kapott is pár ezer forintos kölcsönt. A következő év januárjában élettársával együtt mentek kölcsön kérni. A sértett elő is vett egy borítékot, amelyben körülbelül 60 ezer forint volt. Közben a sértett nevelt fia a másik szobában felfigyelt a történtekre, átment a sértett szobájába, és elzavarta a „ vendégeket” , kilátásba helyezve, hogy értesíti a rendőrséget. A vádlott és élettársa megijedt, sietve távozott, de közben kikapta a sértett kezéből a borítékot a pénzzel. Ez a kár sem térült meg.

Körülbelül egy hónappal később a vádlott az utcán megszólított egy idős férfit és azzal a szöveggel férkőzött a bizalmába, hogy az anyja régi jó ismerőse volt a sértettnek. Előadta, hogy beteg gyermeke kórházi kezeléséhez pénzre van szüksége. Az idős kora miatt hiszékenyebb és a bűncselekmény felismerésére csak korlátozottan képes sértett ezek után behívta a házába a vádlottat, és egy borítékból 40 ezer forintot adott neki.

A vádlott felismerve az idős ember állapotát és jóindulatát további kölcsönöket kért és kapott. Azt a mesét is elhitte a sértett, hogy a vádlott vállalkozásához kell a pénz, és a haszonból visszafizeti. Egy hónap alatt több mint 1 millió 700 ezer forintot csalt ki az idős embertől. Ráadásul egy másik alkalommal meg is lopta, mintegy 60 ezer forintot megszerezve. A rendőrök április 7-én több mint 1 millió 100 ezer forintot foglaltak le és adtak vissza a sértettnek.

Egy paksi férfi 2017 júliusában elveszítette a pénztárcáját, amelyből kilopták a pénzt és a tárcát eldobták. Ezzel is a vádlottat gyanúsították. A tárcát egy becsületes megtaláló beadta egy üzletbe, amelynek a tulajdonosa a pénztárcában lévő iratok alapján visszaadta azt a tulajdonosának. Azt azonban nem lehetett minden kétséget kizáróan bebizonyítani, hogy a pénztárcát eredetileg a vádlott találta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában