vádemelés

2019.01.01. 15:00

Nem létező műszaki cikkeket árult a vádlott

Tizenhét rendbeli, üzletszerűen elkövetett csalás vétsége miatt emelt vádat egy 25 éves pálfai, de jelenleg Budapesten élő férfi ellen a Szekszárdi Járási és Nyomozó Ügyészség.

Ihárosi Ibolya

Fotó: Shutterstock illusztráció

A vádlott két internetes hirdetési oldalon számítástechnikai alkatrészeket hirdetett eladásra. A vételárat a postaköltséggel együtt előre kérte. A sértettek a megállapodást követően a pénzt a vádlott által megadott bankszámlára utalták. A hirdetésekben szereplő műszaki cikkeket azonban sosem kapták meg, a férfinak ugyanis azok sohasem voltak a birtokában, tájékoztatta lapunkat dr. Kiss Yvette, a Tolna Megyei Főügyészség sajtószóvivője.

A vádlott 2017. nyarától novemberig 17 sértettet ejtett tévedésbe ugyanezzel a módszerrel, különböző összegű kárt okozva. A sértettek a hirdetések alapján például memóriakártyát, adattárolót, merevlemezt, processzort, webkamerát, memória- modult és egyéb számítógépes alkatrészeket rendeltek, amelyeket elektronikus levelezést vagy telefonbeszélgetést követően ki is fizettek. Ezt követően a vádlott már elérhetetlenné vált. A sértettek az ország különböző területeiről jelentkeztek a vádlott hirdetéseire: Tolna megyéből Faddról, a távolabbi települések közül például Kazincbarcikáról, Putnokról, Sárbogárdról, Egercsehiből, Zalaegerszegről, Magyarszékről, Isaszegről, Túrkevéről, Pilisszentivánról, Pécsről, illetve többen Budapestről.

Az ügyészség indítványa a következő

A sértetteknek okozott kár összege egyenként négy és huszonegyezer forint között alakult és a nyomozás során egy esetben sem térült meg, közölte az ügyészség. A becsapott emberek közül tizenhárman kérték, hogy a vádlott térítse meg nekik az okozott kárt. Az eleddig még büntetlen előéletű vádlott esetében az ügyészség a Szekszárdi Járásbíróságnál tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben, halmazati büntetésül közérdekű munka büntetés kiszabását és vagyonelkobzás elrendelését szorgalmazza. Indítványt tett az ügyészség arra is, hogy a károsultak által előterjesztett polgári jogi igényeket érdemben bírálja el a Szekszárdi Járásbíróság.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában