visszatekintés

2019.01.02. 14:00

Sokféle bűncselekmény történt tavaly a megyében

Nem történt emberölés az elmúlt évben Tolna megyében, elítéltek viszont olyanokat, akik korábban öltek. Sok volt a közlekedési, köztük a halálos baleset. Igaz, utóbbiból egy is sok. Akadtak drámai és érdekes esetek.

Ihárosi Ibolya

Számtalan balesetről kellett beszámolnunk a 2018-as évben. Ezek közül több halálos kimenetelű volt

Fotó: Mártonfai Dénes

Mint emlékezetes, június 8-án éjjel Tolna megyét is elérte egy zivatarzóna, amely hatalmas vihart és iszonyatos tragédiát hozott. Dombóváron a Kórház utcában az óriási erejű szél egy negyven méteres fát csavart ki, amely egy autóra dőlt.

A kocsiban öt ember utazott, négy életét vesztette. Az asszony, aki túlélte a balesetet, negyvenhárom éves férjét, tizenhét éves lányát, tizenkilenc éves menyét és öt hónapos unokáját vesztette el.

A Dombóváron kidőlt fa, amely a tragédiát okozta
Fotó: TN

Ugyancsak halálos autóbaleset történt Paks térségében. Július 25-én két személyautó ütközött össze a 6-os főúton.

A baleset következtében mindkét gépkocsi árokba csapódott, az egyik egy villanyoszlopnak is nekiütközött. Egy ember meghalt, kettő megsérült.

Ököllel ütötte élettársát

Súlyos testi sértés kísérlete miatt indított büntetőeljárást a rendőrség egy tolnai férfi ellen, és vele szemben hetvenkét órás ideiglenes megelőző távoltartásról is határoztak. Egy huszonkilenc éves helybeli nő tett feljelentést a Tolnai Rendőrőrsön november 16-án arról, hogy előző este élettársa ököllel úgy megütötte, hogy felrepedt a szája. Ezt megelőzően, kiskorú gyermekeik jelenlétében, késsel a kezében azzal fenyegette meg az asszonyt, hogy megöli. A férfit a tolnai rendőrök előállították, gyanúsítottként hallgatták ki, továbbá előterjesztést tettek a Szekszárdi Járásbíróságon a megelőző távoltartás elrendelésére.

Dr. Kovács Ildikó, a Szekszárdi Törvényszék sajtószóvivője kérdésünkre elmondta, hogy a bíróság hatvan napra elrendelte a megelőző távoltartást, amit ha a férfi megszegne, szabálysértési elzárással büntethető.

Rettegő gyerekek

Egy korábbi, hasonló ügyben tavaly született ítélet. A vádlott 2003 óta él élettársi kapcsolatban a sértettel, két fiúgyermekük született. A férfi italozó életmódja miatt kapcsolatuk fokozatosan megromlott. Rendszeressé váltak a veszekedések, amelyek egyre gyakrabban verekedéssel végződtek. Az apa 2015-től rendszeresen ütötte-verte élettársát, és egyre többször előfordult, hogy nemcsak megpofozta, hanem fojtogatta is a sértettet. A verekedéseket minden alkalommal végignézte az akkor tíz-, illetve kétéves gyermek is, akik egymásba kapaszkodva, sírva bújtak el a vádlott elől. Az anya ekkor még nem kért hatósági segítséget. 2017-re már heti rendszerességűvé váltak a konfliktusok. Az utolsó bántalmazás tavaly június 14-én történt, amikor a részegen hazaérkező vádlott számon kérte az élettársát a nagyobbik gyermek tanulmányi eredményei miatt. A vádlott ütlegelte, fojtogatta, majd ököllel orron vágta a sértettet, akinek eleredt az orra. A gyermekek ekkor is a sarokban bújtak el az agresszív apa elől. Az anya könnyű sérüléseket szenvedett. A verésnek az vetett véget, hogy a kiabálást megelégelő szomszédok értesítették a rendőrséget. A bíróság a vádlottat bűnösnek mondta ki kétrendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntettében, mivel mindkét gyermek lelkileg súlyosan sérült. Bűnös a férfi további egyrendbeli kapcsolati erőszak bűntettében, mert élettársát több éven keresztül rendszeresen megalázta, szidalmazta, becsületében megsértette és bántalmazta.

Lövések az éjszakában

Előfordultak tavaly is kocsmai jelenetek, verekedések, a lövöldözés azonban nem túl gyakori. Április 6-án este például több lövés is eldördült egy tolnai vendéglátóhelyen. Egy huszonnégy éves helybéli fiatalember gázriasztó fegyverrel lövöldözött, majd elmenekült a helyszínről. Az incidensben senki nem sérült meg. A rendőrség nagy erőkkel kezdte meg a gyanúsított felkutatását, és nem sokkal a történtek után el is fogták.

Mellbe lőtte a barátját

Az elmúlt év egyik legsúlyosabb bűncselekménye Dunakömlődön történt júniusban. A férfi ellen emberölés kísérlete, valamint lőfegyverrel, lőszerrel visszaélés miatt indult eljárás. A negyvenéves gyanúsított, június 23-án, ittas állapotban összeszólalkozott, majd összeverekedett a vele baráti viszonyban lévő sértettel az utóbbinak a házánál. Kölcsönösen bántalmazták egymást. A gyanúsított ezután hazament és magához vett egy engedély nélkül tartott távcsöves kispuskát és azzal mellbe lőtte a sértettet. A rendőrök a gyanúsítottnál több engedéllyel tartott vadászfegyvert is lefoglaltak. Találtak még ezen kívül mintegy ezerháromszáz engedély nélkül tartott lőszert is.

Sajtótájékoztató a dunakömlődi eset után

Jogerős a tizenkét év fegyház

2018-ban hagyta jóvá a Pécsi Ítélőtábla annak a férfinek az első fokon kiszabott 12 év fegyházbüntetését, aki egy szomszédságában lakó idős férfit olyan súlyosan bántalmazott, hogy az belehalt a sérüléseibe. A Szekszárdi Törvényszék a vádlottat bűnösnek mondta ki védekezésre korlátozottan képes sértett ellen elkövetett emberölés bűntettében. A 37 éves, büntetlen előéletű, Tolna megyei vádlott különféle megbetegedései miatt 50 százalékos munkaképességű. Állandó munkahellyel, jövedelemmel nem rendelkezett, alkoholfüggő volt. Szomszédságában lakott a 74 éves cukorbeteg és mozgásában korlátozott sértett. Még 2014. de­cember 16-án történt, hogy a vádlott az esti órákban egy kocsmában italozott, beszélgetett. Este kilenc után hazafelé tartva meglátta, hogy a sértett házában a szokásostól eltérően nyitva van a verandaajtó, ezért átmászott a kerítésen és bement a házba. Amikor a sértett meglátta, megijedt, kiabálni kezdett, majd támadólag közelebb lépett a betolakodóhoz. Amikor az idős férfi a közelébe ért, két kézzel meglökte. Ettől a sértett az ágyra, majd a földre zuhant. Ezt követően a támadó egy körülbelül 7-8 centis, valamilyen fémből készült eszközzel ütlegelni kezdte és csak akkor hagyta abba a bántalmazást, amikor a sértett már nem mozdult. Az idős férfi számos töréses és heveny vérzéssel járó sérülést szenvedett el, halálának közvetlen oka vérzéses, traumás sokk volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában