ítélet

2019.02.04. 20:00

Súlyos tettlegességig fajult a vita a testvérek között

Egy régi karddal ütötte a testvérét, akinek maradandó fogyatékosságot okozó sérülései keletkeztek.

Ihárosi Ibolya

Fotó: Illusztráció (Shutterstock)

Két év, börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre és három év köz­ügyektől eltiltásra ítélt a Szekszárdi Törvényszék egy negyvenes éveinek elején járó férfit, aki 2017 szeptemberében egy karddal támadt rá az öccsére. A törvényszék a bántalmazás tényét beismerő, büntetett előéletű vádlottat maradandó fogyatékosságot okozó testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek, és rendelkezett arról is, hogy beszámítják a büntetésébe az előzetes fogva tartásban töltött időt.

Az ítéletben leírtak szerint a vádlott egy házban élt a testvérével. A fivérek között állandó volt a konfliktus, többször tettlegességig fajult a szóváltás, döntően a vádlott rendszeres italozása miatt. A férfi 2017. szeptember 14-én elhívott a házába egy asszonyt, akivel az éjszaka folyamán szexuális kapcsolatot létesített. A sértett ennek hallatán csöndre intette a párt, és kilátásba helyezte, hogy elmondja a történteket az asszony férjének. Ugyanakkor felszólította a nőt, hogy távozzon a házból. A későbbi sértett indulattól vezérelve megütötte az asszonyt és saját testvérét is. Utóbbi ezt követően kirohant a házból, és magához vette az udvaron levő 66 centiméter pengehosszúságú, 958 gramm tömegű, rozsdás, „S” alakban görbült, életlen kardját. Ezt követően visszament a házba, és a neki háttal álló testvérét legalább háromszor nagy erővel fejbe vágta a karddal. Ezután a kezeivel szemből védekezni igyekvő fivérét tovább ütötte, számos alkalommal újból lesújtott rá, majd amikor a megtámadott földre esett, ismételten lecsapott rá, és meg is rúgta. A sértettet által elszenvedett csonttörések, porc­sérülések, valamint fülének részleges csonkolásához vezető vágott sérülés tényleges gyógyulási ideje 5–6 hétre tehető. A kezein lévő ínsérülések következtében pedig maradandó fogyatékosság alakult ki.

Enyhítő és súlyosító körülményeket vettek figyelembe

A büntetés kiszabása során a bíróság nyomatékos enyhítő körülményként vette figyelembe a sértett közrehatását, vagyis azt a tényt, hogy először ő támadt rá a vádlottra és a társaságában lévő asszonyra, az e miatt kialakult indulati állapot váltotta ki a vádlottnál a bűncselekmény elkövetését. A bíróság az eljárás során megvizsgálta, szóba kerülhet-e a jogos védelmi helyzet, de a pofonok és a kardos támadás közt eltelt idő miatt ez nem volt megállapítható a vádlott javára. A bíróság mindezek eredményeként az egyébként 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett cselekmény büntetésének középmértékétől enyhébb szankció kiszabását látta célravezetőnek. Fellebbezés hiányában az ítélet már első fokon jogerőre emelkedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában