csalás

2019.02.08. 17:00

Szívszorító történettel szólít le járókelőket egy férfi a megye több településén

Facebookra posztolta ki tanulságos esetét egy hölgy, amelyben csalóra figyelmezteti a környékbelieket.

Buschmann Adrienn

bty

Fotó: Illusztráció (Buschmann Adrienn)

Nagymányokon egy jólöltözött középkorú férfi szólított le a buszmegállónál egy hölgyet; elmesélte, hogy gyermekét mentővel szállították kórházba, a felesége kísérte el, de az asszonynál maradt a lakáskulcsuk, így nem tud bejutni otthonába. Pénzt kért buszjegyre, hogy eljusson a pécsi klinikára érte; megesküdött, hogy vissza fogja adni a pénzt utólag. „Mindez néhány perc alatt zajlott le.‟ – írja a károsult nő a posztjában. Nem volt ideje átgondolni a helyzetet; úgy érezte, mindenki megérdemel egy esélyt, helyesen cselekszik, így átadta a kért összeget.

A férfi azonban nem szállt fel a buszra, hanem sarkon fordult, miután segítője már helyet foglalt a járaton. A hölgy ennek ellenére bizakodó volt, de nem jelentkezett senki a megbeszélt helyen, hogy visszaadja a kölcsönt, így érdeklődni kezdett, mással is történt-e hasonló eset. Meglepetésére azonnal sok károsultat talált; hamar kiderült, hogy a férfi többektől hasonló történettel kért pénzt a megye több településén is.

„Buszjegyre kell”

A történet nem mindig ugyanaz, de sok közös elem található az előadottakban. A főszereplő általában a feleség, akinél azonnali császármetszésre volt szükség, így kórházba szállították, de olyan is akadt, akinek azt mondta a hitegető, hogy újszülött kisbabája halt meg, ezért szeretne eljutni a kórházba. A megyeszékhelyen annyiban változik a történet, hogy az asszony vagy beteg gyermek már a szekszárdi kórházban van; ő kísérte őket ide a mentővel, de sietségében otthon felejtette a tárcáját.

A bizalomra és együttérzésre épít

Amellett, hogy szívszorító történettel próbálja manipulálni a kiszemelt járókelőket, a bizalmukat is igyekszik elnyerni. A károsultak elbeszéléseikben a férfit ápolt külsejűnek írják le; nem kelti kéregető vagy iszákos benyomását. Minden esetben bemutatkozik: több álnév között válogat: leggyakrabban az Orsós Józsi vagy Nagy Károly nevet használja. Elkéri a segítséget nyújtó személy valamilyen adatát: lakhelyének vagy munkahelyének címét, ahol majd leadhatja a kölcsönkapott összeget. A legtöbb kommentben Nagymányokot és Szekszárdot említik találkozási pontként, de Bonyhádról és Bátaszékről is jelentkeztek károsultak.

„Figyelnünk kell egymásra... sokkal jobban. Ezért is döntöttem úgy, hogy először itt osztom meg a dolgot, aztán megyek feljelentést tenni‟ – vonta le a következtetést a beszélgetést indító hölgy.

Felkerestük a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányságot azzal a kérdéssel, hogy fordult-e már valaki hasonló eset miatt hozzájuk.

– Az elmúlt években megyénkben valóban ejtettek tévedésbe embereket az említett módszerekkel – írja a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya. – Több, városi rendőrkapitányság is folytatott ilyen jellegű cselekmény miatt büntetőeljárást. Az elkövető minden esetben szabálysértési (ötvenezer forint alatti) összeget kért nem valós okokra hivatkozva. Ezen tevékenységet bűncselekménnyé az üzletszerűség minősíti, vagyis az, hogy hasonló jellegű cselekmények elkövetése révén rendszeres haszonszerzésre törekedett. Ezáltal üzletszerűen szabálysértési értékre elkövetett csalás vétség megalapozott gyanúja miatt rendeltek el a büntetőeljárást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában