ítélet

2019.09.17. 14:00

Elhanyagolták a gyerekeiket, akik szifiliszesek lettek

Bűnösnek mondott ki egy élettársi kapcsolatban élő párt a Tamási Járásbíróság négy rendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntettében, és azért őket 200-200 óra közérdekű munkára ítélte.

Ihárosi Ibolya

Fotó: Shutterstock

A vádlottak és családjuk 2011 májusában került először kapcsolatba a gyermekvédelmi szolgálattal, amikor még Somogy megyében laktak. Egy komfort nélküli, elhanyagolt lakásban még egy felnőtt és összesen hét gyerek élt. A családgondozó a gyerekek nagyfokú elhanyagoltságát tapasztalta, ezért a négy kicsit védelembe vették. Ezután a család egy másik településre költözött, de életvitelük nem változott. Közben az anya ellen több eljárás indult prostitúciós tevékenység miatt. Az egyik lánygyermekkel kapcsolatban az is felmerült, hogy olyan, életkorának nem megfelelő szexuális tartalmú történésekkel, illetve látvánnyal szembesült, amely pszichés állapotát súlyosan veszélyeztette.

A gyerekek helyzete akkor sem változott, amikor egy Tolna megyei faluba költöztek. Ruhájuk koszos volt, időnkét tetvesek, rühesek lettek. Az óvodába és iskolába járó kicsiket a pedagógusok fürdették meg és öltöztették tiszta ruhába, hogy közösségbe lehessen őket engedni. Végül 2015 novemberében ideiglenesen nevelőszülőknél helyezték el a gyerekeket. Amikor az egyik gyerek szifilisszel fertőzötten született, a többit is megvizsgálták, kiderült, hogy valamennyien fertőzöttek. A vádlottakat azért nem elzárással büntették, mert rendezték lakhatási körülményeiket, a gyerekeket látogatják.

A férfi és a nő az ítéletet tudomásul vette, azonban az nem jogerős, mert az ügyészség súlyosításért fellebbezett. Ezt egyebek mellett azzal indokolták, hogy vannak súlyosító körülmények, ilyen például az, hogy a férfi hátrányos jogkövetkezmények alatt áll, a nő pedig felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt követte el a bűncselekményt. Ráadásul azt mind a ketten több éven keresztül folytatták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában