vádemelés

2020.01.18. 18:10

Munkagéppel okozott halálos balesetet

Ihárosi Ibolya

Forrás: Shutterstock

Halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat a Szekszárdi Járási Ügyészség egy harmincéves férfi ellen, aki 2015 óta rendelkezik vezetői engedéllyel, többféle járműkategóriára, tájékoztatott dr. Kiss Yvette, a Tolna Megyei Főügyészség sajtószóvivője.

A vádirat szerint a férfi 2018. december 17-én reggel 7 óra előtt pár perccel közlekedett egy munkagéppel Tolna-Mözs lakott, közvilágítással ellátott területén, de szürkületkor, korlátozott látási viszonyok között. Az út felülete nedves volt. A vádlott későn vette észre a vele szemben, a járda helyett az úttest jobb szélén, sötét ruhában, járókerettel közlekedő gyalogost. A lassú járművel, 20 km/óra sebességgel, a jármű elejére szerelt tartozék jobb szélével elsodorta a nyolcvannégy éves sértettet, aki ennek következtében a munkagép mögött az úttestre, illetve az útpadkára esett. A balesetben az idős sértett súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett, majd néhány nap múlva a kórházban életét vesztette. A balesetből eredő sérülések és a halálos következmény között közvetlen ok-okozati összefüggés állapítható meg.

A baleset azért következett be, mert a vádlott megszegte a KRESZ azon szabályát, mely szerint járművel a forgalmi, az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően kell közlekedni, figyelemmel kell lenni a jármű sajátosságaira, az utasokra és a rakományra. A büntetlen előéletű vádlottal szemben az ügyészség végrehajtásában felfüggesztett fogház fokozatú szabadságvesztést, valamint pénzbüntetés kiszabását szorgalmazza a Szekszárdi Járásbíróságnál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában