hasznos tanácsok

2020.01.16. 16:20

Sokat tehet a lakó a tűz megelőzése érdekében

Hanol Erzsébet

Fotó: MW

A lakástüzek kiváltó okai között még mindig a dohányzás, illetve a nyílt láng, valamint a tüzelő berendezések helytelen használata szerepel a sütés-főzés mellett – írta a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleményében Boros Brigitta szóvivő. Arra is kitért, hogy a téli időszak kedvez a lakástüzek kialakulásának. Az emberek több időt töltenek otthon, többet főznek, többet kell világítani, intenzíven kell fűteni. A tragédiák kellő óvintézkedések mellett megelőzhetőek. Ezekre hívta fel a figyelmet a szóvivő.

Csak megbízható forrásból származó elektromos berendezést szabad vásárolni és használni, és azokat nem tanácsos házilag átalakítani. Az elektromos hálózat átalakítását, javítását csak szakemberrel végeztesse! Ügyelni kell a tüzelő, fűtő berendezés helyes begyújtására és a tűz körültekintő táplálására, és körülötte nem tanácsos éghető anyagot felhalmozni, illetve letakarni sem szabad a berendezést. Gyertyát, mécsest, egyéb nyílt lánggal égő tárgyat soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni, a környezetéből pedig el kell távolítani az éghető anyagokat. A gyufát, az öngyújtót el kell zárni a gyermekek elől, vagy megfelelő magasságba kell helyezni azokat. Égő cigarettával ne térjen aludni, mindig nyomja el, oltsa el a parázsló cigarettacsikket – tanácsolja a katasztrófavédelem.

A füstérzékelők életmentő szerepére ugyancsak figyelmeztetnek. Ezek a készülékek segítenek a tűz korai észlelésében, és a statisztikák szerint nemcsak haláleset nem következett be, de még nagyobb tűz sem keletkezett azokban a lakásokban, házakban, ahol volt ilyen berendezés.

Arra is kérik a lakosságot, hogy figyeljenek egyedül élő idősebb szomszédjukra, ismerősükre.

Tegnap három Tolna megyei tűzesetről is beszámoltunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában