interjú

2020.02.18. 11:30

Tovább csökkent megyénkben a bűncselekmények száma

Tíz százalékkal kevesebb bűncselekményt követtek el tavaly, mint az azt megelőző évben, ezen belül viszont egyre több az interneten elkövetett csalás, zaklatás és a szexuális jellegű bűncselekmény. Sajnos azt még senki sem tudta kitalálni, hogy mi legyen az emberölés igazi megelőzési módja, mondta egyebek között Tolna megye rendőrfőkapitánya.

Ihárosi Ibolya

Forrás: TMRFK

– Nem változott az elmúlt évben a bűnügyi helyzet a megyében, éppen olyan kiegyensúlyozott, mint az előző években...

– További tíz százalékkal csökkent a bűncselekmények száma – mondta Szabó Csaba megyei rendőrfőkapitány. – Markánsan kevesebb autófeltörést, lakásbetörést követtek el, mint 2018-ban. Utóbbihoz az is hozzájárul, hogy az állampolgárok jobban vigyáznak értékeikre. Ugyanakkor az is tapasztalható, hogy markánsan csökkent az autólopások és feltörések, valamint a lakásbetörések száma is, ami a tudatos rendőri tevékenység eredménye. Mindamellett, hogy az emberek sokkal jobban vigyáznak értékeikre, sok lakásban van riasztó, a nagyobb portákra kamerák vigyáznak. Nem változott a közterületi bűncselekmények száma, viszont egyre több az interneten elkövetett csalás, zaklatás és a szexuális jellegű bűncselekmény. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy magukról azt osztanak meg a nyilvánossággal, amit akarnak, másokról viszont csak az engedélyükkel közölhetnek információt vagy fotót. Ha bűncselekmény gyanúja felmerül, a rendőrség hivatalból eljár. Számomra nagyon fájdalmas, hogy még mindig sok a testi sértés, garázdaság. Dolgozunk ezek visszaszorítása érdekében.

– Rendőri eszközökkel lehet-e hatni és hogyan a bűncselekmények számának alakulására?

– Az attól függ, mit tekintünk rendőri eszköznek. Az egyértelmű, hogy rendőri jelenléttel lehet a közterületen elkövetett bűncselekmények nagy részét megelőzni. Abban hiszek, hogy oktatással, bűnmegelőzéssel kordában lehet tartani a bűnözést. El tudjuk mondani az embereknek, hogy milyen veszélyek leselkednek rájuk, tehát ha lehetséges, ezeket a helyzetek kerüljék el. Ha azonban az állampolgárok nem eléggé óvatosak, akkor a rendőrség a megelőzés eszközeivel már nem tud mit tenni, a tettes felderítése a feladat.

– Azt hihetnénk, hogy az úton-útfélen elhelyezett kamerák visszafogják az elkövetőket...

– Az a magyarázat, hogy magas az indulati bűncselekmények aránya a testi sértések és a garázdaság körében. Egy felfokozott indulati helyzetben nem foglalkoznak a kamerákkal.

– Miként alakult az elmúlt évben a droghelyzet?

– Kettős a jelenség, ugyanis nem tagadhatjuk, hogy jelen van a megyében a drog, viszont amit az emberek kábítószernek gondolnak, az a magyar jog szerint nem feltétlenül az. A klasszikus kábítószerek sokba kerülnek, a fiatalok ezért az úgynevezett új, pszichoaktív anyagokat használják, amelyek a jog szerint nem számítanak kábítószernek, ugyanakkor hasonló hatást váltanak ki. Ezek között vannak olyan anyagok, amelyeknek a forgalmazása tiltott, és aki ezzel foglalkozik, az bűncselekményt követ el. A jelenséggel, a kínálat visszaszorításával a rendőrség hivatalból foglalkozik, a fogyasztás visszaszorításának alapja itt is az oktatás, a nevelés és a bűnmegelőzés.

– A közvéleményt a gyilkosság zaklatja fel leginkább...

– Az elmúlt évben két ember­ölés történt a megyében. A Patak utcai gyermekgyilkossággal kapcsolatban megnyugtató módon sikerült minden körülményt feltárni, a bíróságnak megfelelő adatok és információk állnak a rendelkezésére az ítélethozatalhoz. A bátai ügyben még folyik a nyomozás a gyanúsított letartóztatása mellett. Sajnos azt még senki sem tudta kitalálni, hogy mi legyen az emberölés igazi megelőzési módja. Az emberek érzelmi és értelmi intelligenciáján, habitusán és a környezetén múlik, hogy megtörténik-e, vagy elmarad az emberölés.

– Milyennek ítéli meg a rendőri apparátus elmúlt évi munkáját?

Az elmúlt időszakban is eredményesen dolgoztunk. Egy területen azonban nem sikerült igazán előbbre lépnünk. Azt szerettem volna, hogy rövidebb idő alatt és egyszerűbb ügyekben bíróság elé állítással fejezzük be az eljárást. A nyomozáseredményességi mutatónk 80 százalék felett van, de fontos, hogy az elkövetők ne csak annak legyenek tudatában, hogy biztosan megkapják méltó büntetésüket, hanem annak is, hogy az rövid időn belül bekövetkezik. Dolgozunk rajta, hogy ez így is legyen. Ennek kapcsán azt kérem a munkatársaimtól, hogy munkájuk során képzeljék magukat a bűncselekmények áldozatainak a helyébe, és azt figyelembe véve cselekedjenek.

Itt történt a legkevesebb közúti baleset az országban

– Tolna megyében történt az elmúlt évben a legkevesebb személyi sérüléssel járó közlekedési baleset az országban – mondta a közlekedésbiztonsági helyzetet elemezve a megye rendőrfőkapitánya. – Ezért az eredményért nagyon sokat dolgoztak a közlekedésrendészeten működő kollégáim, és belső átcsoportosításokat is végrehajtottunk a cél érdekében. A biztonsági öv használata ma már közel 90 százalékos, természetesen jó lenne eljutni arra a szintre, hogy mindenki bekapcsolja az övet, beleértve az utasokat is. Elgondolkoztató ugyanis, hogy öt utas azért halt meg balesetben az elmúlt évben, mert nem volt bekapcsolva a biztonsági öve. Az ittas vezetők aránya 10 százalék alatt van Tolna megyében, jó lenne ezt az arányt is tovább csökkenteni. Természetesen ez sem kizárólag rendőrségi feladat, mert mi ellenőrizhetjük a járművezetőket és szankcionálhatunk, de ezen a területen is a meggyőzés, a megelőzés a legfontosabb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában