Beépül a mindennapi eljárások közé a bírói távmeghallgatás

Ma már minden járásbíróságon, törvényszéken, ítélőtáblán és a Kúrián van telekommunikációs eszközökkel felszerelt, valós idejű kép- és hangkapcsolatot biztosító tárgyalóterem.

Ihárosi Ibolya

Forrás: Shutterstock

Az első ütemben három távmeghallgatásra alkalmas helyiséget alakítottak ki a megyében, tájékoztatta lapunkat dr. Kovács Ildikó, a Szekszárdi Törvényszék sajtószóvivője. Először a Szekszárdi Járásbíróságon kettőt, a Szekszárdi Törvényszéken pedig egyet hoztak létre. Tavaly év végére elkészült a fejlesztés második üteme. Ennek eredményeként ma már minden járásbíróságon, Bonyhádon, Dombóváron, Pakson és Tamásiban is van ilyen tárgyalóterem. Emellett a rendőrségeken is elkészültek ezek a távmeghallgató szobák, információink szerint mára minden rendőrkapitányságon van ilyen szoba, ami lehetővé teszi, hogy a letartóztatásban lévő vádlottat nem kell a bíróságra szállítani.

Jelenleg azon dolgozik az Országos Bírósági Hivatal, hogyan tud majd feljelentkezni külső szerv vagy személy, például védő, esetleg ügyfél egy külső, nem védett internetes platformról, például skype-ról, annak érdekében, hogy a rendkívüli helyzetben meg lehessen tartani a tárgyalásokat anélkül, hogy bárkit is személyes jelenlétre kellene kötelezniük a bíróságoknak. Az Országos Bírósági Hivatal nyilvánosságra hozta az ezzel kapcsolatos adatokat, tette hozzá a szóvivő.

E szerint egy hónap alatt csaknem 60 százalékkal nőtt e távmeghallgatások száma a hazai bíróságokon. Míg idén februárban 834, március 1. és március 31. között már 1314 alkalommal kezdeményeztek távmeghallgatást a bírósági eljárások során. Az országos szintű távmeghallgatási rendszer kiépítése az elmúlt év végére készült el. A távmeghallgató rendszer kiépítése óta dinamikusan emelkedik az eszközök alkalmazása, és a rendszer jelentős szerepet játszik a veszélyhelyzet alatt megtartott tárgyalások zökkenőmentes lebonyolításában.

Az eddigi számadatok is bizonyítják a távmeghallgatás létjogosultságát

Távmeghallgatással személyes megjelenés nélkül bonyolíthatók le a bírósági kihallgatások, illetve meghallgatások a peres felek, terheltek, tanúk, illetőleg szakértők esetében, úgy, hogy két helyszín között biztosítják a folyamatos, ellenőrzött és valós idejű kép- és hangkapcsolatot. A távmeghallgatás megkönnyíti és segíti a bírók munkavégzését, speciális felkészülést a használata nem igényel. A rendszer létjogosultságát a számadatok is alátámasztják. Az idei év márciusában a hazai bíróságok számos szakértő, alperes és felperes mellett összesen 1169 vádlottat, 131 tanút és 58 szabálysértési eljárás alá vont személyt hallgattak meg. Nyolc esetben külföldi helyszínen tartózkodott a meghallgatott fél. A legtöbb távmeghallgatásra a Fővárosi, a Miskolci és a Gyulai Törvényszéken került sor.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában