rendőrségi hírek

2020.04.08. 10:55

Unokázós csalók jelentek meg megyénkben

TEOL

Forrás: police.hu

Egy bátaszéki nő tett feljelentést április 4-én, mert ismeretlen tettes felhívta telefonon, és az unokájának adta ki magát. A hívó azt állította, hogy az unoka balesetet szenvedett és sürgősen pénzre van szüksége, melyért hamarosan elküld valakit. A sértett pedig egy nagyobb összeget át is adott a csaló társának.

Ezen az eseten kívül, az elmúlt napokban több hasonló bejelentés is érkezett a megyei rendőr-főkapitányság tevékenység-irányítási központjába. Az idős emberek jóhiszeműségét, segítőkészségét figyelembe véve, ők hangsúlyozottabban veszélyeztetettek nem csak az ilyen, hanem más jogsértésekkel szemben is. A bűnözők elsősorban a családi érzelmekre alapozva lelki nyomást gyakorolnak az idősekre. Előfordul, hogy a csalók hivatalos személynek, például rendőrnek, mentősnek, orvosnak adják ki magukat.

Illusztráció: police.hu

Az áldozattá válás elkerülése érdekében a rendőrség az alábbi tanácsokat adta:

  • Senki se bízzon meg a váratlanul jelentkező idegenekben, akár telefonon, akár személyesen keresik meg!
  • Próbálja meg kideríteni, hogy a családtag, hozzátartozó tényleg bajba került-e! Ennek legegyszerűbb módja, ha az érintett haladéktalanul felveszi a kapcsolatot szóban forgó családtagjával, és megkérdezi tőle, mi az igazság.
  • Aki mégis bűncselekmény áldozatává vált, azonnal értesítse a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon!
  • Az úgynevezett unokázós csalók módszereiről további információk találhatók a police.hu-n, ahol a témakörben színészekkel forgatott rendőrségi videón mutatnak be egy kitalált, de nagyon is valóságos helyzetet. A rendőrség arra kéri az idősek családját, közvetlen ismerőseit, hogy hívják fel az érintettek figyelmét a fentiekhez hasonló történetekre, bűnelkövetési módszerekre, tájékoztatta portálunkat a megyei rendőr-főkapitányság sajtóirodája.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában