magyar közút

2020.05.15. 20:00

Hatszázezren látták a balesetről készült elrettentő felvételt

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. ajkai mérnöksége munkaterületére múlt pénteken egy autó csapódott be, és kis híján tragédia történt. Az esetről fedélzeti kamerás videófelvétel készült, hatszázezren látták azóta az elrettentő képsorokat. Tolna megyében utoljára 2013-ban történt hasonló baleset.

Brunner Mónika

Fotó: Mártonfai Dénes

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arról tájékoztatta lapunkat, hogy mérnökségeik megyénkben az elmúlt időszakban jellemzően növényzetgondozási tevékenységet végeztek, amely ettől a héttől kibővült nagy felületű burkolatjavítással is. Tolna megyében a napokban, hetekben a közlekedőknek Hőgyész, Pincehely, Bonyhád, Báta, Dalmand és Váralja térségében kell útépítés miatt fokozott figyelemmel közlekedni.

A 8-as főúton, a Városlőd környékén történt baleset sokkoló felvételét már több mint hatszázezren nézték meg. Az ajkai mérnökség munkatársai gépi kaszálási munkákat végeztek, a nehezebben belátható útszakaszon kétlépcsős forgalomkorlátozást építettek ki, a kaszáló munkagépet kézi irányítással, váltakozó forgalomirányítással biztosították.

Amikor a kisteherautó becsapódott a kézi irányítás során szabályosan megálló, utánfutóval rendelkező autóba, annak rakománya – egy kisebb ipari, úgynevezett gatterfűrész – előre repült. A szerencsén múlt, hogy a fűrészlap és a többi alkatrész nem találta el a mérnökségi forgalomirányítót, aki így kisebb sérülésekkel megúszta a balesetet.

A Magyar Közút Zrt. lapunknak ismertette, a 2000-es évtől napjainkig országosan tizenhét mérnökségi szakember hunyt el munkaterületen figyelmetlen vagy szabálytalanul közlekedők miatt. Ezen tragikus esetekben közös, hogy a munkaterületek mellett a vétkes jármű vezetője nem a kihelyezett forgalmi jelzéseknek, korlátozásoknak megfelelően közlekedett, és legtöbbször a megengedett sebességet jelentősen túllépte.

A társaság arra kéri a közlekedőket, hogy a szokásosnál óvatosabban és körültekintőbben vezessenek, figyeljenek az előjelzésekre, korlátozásokra, a kaszálást végző szakemberektől, a munkagépektől pedig tartsanak megfelelő távolságot.

Maradandó és súlyos sérülés történt a Tolna megyei balesetnél

A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén az elmúlt években ilyen vagy ehhez hasonló balesetről nem érkezett bejelentés, tájékoztatták lapunkat. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szerint Tolna megyében 2013. február 28-án volt az utolsó olyan közlekedési baleset, amiben közutas dolgozó érintett volt. Ekkor két kollégájukat sodorta el egy autó, az egyikük maradandó, a másik súlyos sérülést szenvedett. A megyében halálos kimenetelű munkabaleset nem történt közutas dolgozóval, de kétségtelen, hogy igen veszélyes az úttesteken vagy a hozzájuk tartozó zöldterületeken a munka. Az pedig mindennapos, visszatérő jelenség, hogy ledudálják és szidják őket. Ezért is indították el a „Biztonságunk az Ön kezében van!” kampányukat. Országosan mintegy harminckétezer kilométernyi utat kezelnek, amihez több mint ötszázmillió négyzetméternyi zöldfelület is tartozik.

Borítókép: Ez a munka óhatatlanul forgalomkorlátozással jár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában