ügyészségi hírek

2020.06.20. 18:00

Közveszélyokozás a vád a fiatal férfi ellen

Ihárosi Ibolya

Forrás: Shutterstock

Közveszély okozásának bűntette miatt emelt vádat egy huszonhárom éves, Dunaharasztiban élő férfi ellen a Szekszárdi Járási Ügyészség, tájékoztatta lapunkat dr. Kiss Yvette, a Tolna Megyei Főügyészség sajtószóvivője.

A vádlott 2020. január 17-én reggel 7 órakor szált fel a Budapest Keleti pályaudvarról Pécsre közlekedő InterCity vonatra, ugyanis Dombóváron keresztül a Somogy megyei Bedegkérre akart eljutni a barátnőjéhez.

Mivel nem volt elég pénze menetjegyre, ezért a kalauz Sárbogárdon leszállította a vonatról. A vádlott azonban ott se váltott menetjegyet, hanem a vonatszerelvény első kocsijában visszaszállt a vonatra. Miközben a szerelvény Sárbogárd és Pincehely között haladt, a kalauz ismét kérte a jegyet, a vádlott azonban kis türelmet kért és arra hivatkozott, hogy sürgősen ki kell mennie a mosdóba, majd ezt követően mutatja be a menetjegyét.

A férfi kisietett a mellékhelyiségbe, bezárkózott és izgatottságában rágyújtott egy cigarettára. A cigarettát hozzáérintette a falra szerelt tárolóban elhelyezett papírtörlőhöz, ami nagyon hamar lángra lobbant. Amikor a vádlott mintegy 10 perc elteltével kijött a mellékhelyiségből, szólt a jegyvizsgálónak, aki az erre rendszeresített porral oltó készülékkel megakadályozta a tűz továbbterjedését, és a rendkívüli eseményről értesítette a mozdonyvezetőt és az üzemirányítót. A vasúti szerelvényen ekkor mintegy 200 utas tartózkodott.

Ha nem sikerül a tüzet időben eloltani, reális esélye lett volna annak, hogy a lángok átterjednek az egész vasúti kocsira, esetleg még tovább is. Ezen kívül, az égés során felszabaduló mérgező füstgázok az emberi szervezetre káros, mérgező hatással lettek volna, ami akár fulladást is eredményezhet. A sértett vasúti társaság a bejelentette polgári jogi igényét arra, hogy a rongálási kárt a vádlott térítse meg.

A büntetlen előéletű vádlottal szemben az ügyészség tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben próbára bocsátás intézkedés alkalmazását, annak idejére pedig a pártfogó felügyeletének elrendelését szorgalmazza a Szekszárdi Járásbíróságnál, tette hozzá a sajtószóvivő.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában