baleset

2020.10.09. 10:34

Ipari baleset történt a Pannonia Bio gyárban Dunaföldváron

A Katasztrófavédelem munkatársai a helyszínen vannak, biztosítják a megfelelő ellátást, több mentőhelikopter is részt vesz a mentésben – számolt be róla a duol.hu.

duol.hu

Forrás: duol.hu

Dunaföldvár önkormányzata az alábbi közleményt tette közzé közösségi oldalán:

„Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy a ma reggeli órákban a Pannonia Bio Zrt. területén ipari baleset történt. A Katasztrófavédelem és a Tűzoltóság munkatársai a helyszínen vannak, biztosítják a megfelelő ellátást. Amint részletesebb információkkal rendelkezünk, tájékoztatni fogjuk a Lakosságot!”

A katasztrófavédelem várhatóan később ad részletesebb tájékoztatást a történtekről.

Frissítés!

Frissítés!

Dunaföldváron, a bioetanolt előállító üzem egyik szabadtéri hétköbméteres hípótartályába utántöltéskor nem megfelelő anyagot, a jelenlegi információk szerint salétromsavat öntöttek – tette közzé a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A két anyag reakciójaként klórgáz fejlődött, az eset során több dolgozó megsérült.

A tűzoltóegységek védősugarat működtetnek a tartály környékén, ezzel megakadályozzák a veszélyes gáz terjedését. A katasztrófavédelem iparbiztonsági szakemberei a helyszínen vannak, és állandó felügyelet alatt tartják a létesítményt, a mobil laboratórium pedig folyamatosan méréseket végez. Az üzemen belüli, védőzónával kijelölt területen kívül a levegőben veszélyes gázkoncentráció nem mérhető. A keletkező gáz a szomszédos üzemeket, a lakott területet nem veszélyezteti.

Beküldött kép/duol.hu

Frissítés!

A cég közleményében megerősítette az eddigi információkat.

Október 9-én, péntek reggel 7 óra 45 perckor baleset történt a Pannonia Bio dunaföldvári gyáregységében. A szerencsétlen esemény az üzem negyvenhét munkatársát érintette, akik közül huszonnyolc embert szállítottak kivizsgálásra kórházba, három személyt pedig megfigyelés céljából bent tartanak. Az ipari baleset lakott területet nem érintett, írják.

A jelenlegi információk szerint egy hat köbméteres tartályban tárolt 4500 liter hipóhoz eddig tisztázatlan okból 400 liter salétromsav keveredett, amely heves kémiai reakciót okozott. Ennek eredményeképpen jelentős mennyiségű klórgáz szabadult fel és többen rosszul lettek az üzem területén. A keletkező gáz hatása mindemellett a szomszédos üzemeket és lakott területeket nem érintette. Az anyagi kár elenyésző, robbanás, tűzeset nem történt.

A tűzoltóság a klórgáz terjedését védősugár alkalmazásával gátolja meg, egészen addig, amíg a reakció eredményeként további gáz szabadul fel. A katasztrófavédelem két mérőkocsival folyamatosan figyeli a levegő minőségét, a védőzónán kívül egészségre káros gázkoncentráció nem mutatható ki.

A balesetben megsérült dolgozók állapotáról folyamatosan tájékozódunk és részükre minden szükséges támogatást megadunk ahhoz, hogy a lehető leghamarabb gyógyult állapotban hazatérhessenek a családjukhoz. A Pannonia Bio Zrt menedzsmentje a helyszínen vizsgálja a baleset körülményeit és annak lehetséges okait, a gyár működésében a baleset fennakadást nem okozott, a termelés folyamatos és zavartalan, közölte a gyár.

Frissítés!

Szombaton fejeződött be a katasztrófavédelmi művelet, melynek során átfejtették a tartályból a veszélyes anyagot Dunaföldváron – közölte Köves Péter, a katasztrófavédelem sajtószóvivője. A klórgáz környezetbe kerülését sikerült megszüntetni, a katasztrófavédelmi mobil labor és a tűzoltóegységek befejezték munkájukat a helyszínen. A hatóságok vizsgálják a baleset körülményeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában