büntetőjog

2020.10.17. 16:00

Jóval súlyosabb bűn a rablás, mint a lopás

Nem mindegy, hogy ellopják az ember valamely értéktárgyát, vagy kirabolják. Rablás esetén ugyanis megfenyegetik, megverik, vagy akár életellenes támadás áldozata is lehet.

Ihárosi Ibolya

Fotó: Shutterstock

A köznyelvben nem mindig különül el a lopás és a rablás, gyakran szinonimaként használják, pedig két különböző bűncselekményről van szó.

Aki idegen dolgot mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa, lopást követ el, idézte a Büntető Törvénykönyvből kérdésünkre dr. Kovács Ildikó, a Szekszárdi Törvényszék sajtószóvivője. Ennek sokféle minősítő körülménye lehet. Van például zsebtolvajlás, besurranásos lopás.

Ha az értéket úgy viszik el, hogy betörik az ablakot, vagy a boltban letörik az áruvédelmi eszközt annak érdekében, hogy az ne jelezzen a pénztárnál, az például már dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás, akkor is így van, ha a lopott holmi értéke nem éri el a szabálysértési értékhatárt, vagyis az ötvenezer forintot.

Ehhez hasonló például az az eset, ha valaki attól lop, akivel közösen használnak egy ingatlant. Ez esetben már egy tábla csokoládé eltulajdonítása is bűncselekménnyé minősíti fel az egyébként szabálysértési cselekményt.

Minősített esetnek számít, tehát súlyosabban büntetendő a muzeális érték, régészeti lelet vagy a vallási tisztelet tárgyának az ellopása, de ugyanilyen minősítő körülmény a temetkezési helyen a halott emlékére rendelt tárgy ellopása is. A büntetési tétel az ellopott értékkel arányosan emelkedik, felmehet akár tíz évre is.

A lényeg, hogy lopás esetén nincs semmiféle személy ellen irányuló erőszak. Rablásról viszont éppen akkor beszélhetünk, ha valaki egy érték megszerzése vagy megtartása érdekében erőszakot alkalmaz. Még akkor is így van ez, ha az egyébként simán ellopott holmi megtartása érdekében utóbb alkalmaz a tettes erőszakot. Ez nem mindig jelent fizikai bántalmazást. Erőszak az is, ha a támadó az élet vagy testi épség elleni súlyos fenyegetéssel éri el, amit akar, ami a sértettben komoly félelmet ébreszt.

Az utóbbi időben szinte tipikus esetnek számít, főleg fiatalkorúak esetében, hogy a tettes kikapja az utcán egy társa, vagy éppen idős ember kezéből a telefont, vagy lerántja egy nő válláról a táskát, letépi nyakából az ékszert. Tehát az erőszak nem jelent feltétlenül verést, bántalmazást.

Az is Tolna megyei eset, Szekszárdon történt, hogy egy idős nő válláról le akarta tépni a táskáját a támadó, a hölgy azonban nem engedte el, ezért a második, erőteljesebb rántástól a földre zuhant, és megsérült. Előfordult olyan eset is, hogy az utcán két nagydarab fiatal férfinak pusztán szóbeli fenyegetés hatására adta át egy kisebb termetű fiatalember a telefonját.

Lehet, hogy éppen ez a követendő magatartás – mondta a szóvivő. Célszerűbb odaadni a telefont, táskát, mert egy esetleges dulakodásból akár élet elleni támadás is lehet.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában