ítélet

2020.12.02. 13:45

Húsz év fegyházbüntetést kapott a gyerekgyilkos

TEOL

Fotó: Mártonfai Dénes

Húsz év fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre és tíz év közügyektől eltiltásra ítélte szerdán a Szekszárdi Törvényszék zárt tárgyaláson K. Dánielt, azt a húszas évei elején járó férfit, aki tavaly március nyolcadikán megölte hatéves unokatestvérét. A bíróság aljas indokból, különös kegyetlenséggel, tizennegyedik életévét be nem töltött, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette és lopás vétségének kísérletében mondta ki bűnösnek a férfit. A vádlott legkorábban a szabadságvesztés kétharmad részének letöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra. A bíróság a kiszabott szabadságvesztésbe beszámítani rendelte a vádlott által előzetes fogvatartásban töltött időt és kötelezte a felmerült bűnügyi költség megfizetésére. Az ítélet nem jogerős, mert a vádlott, a védője, illetve a törvényes képviselője a lopás kísérletében felmentés, az emberölésben pedig eltérő minősítés megállapítása és ennek következményeként a büntetés enyhítése érdekében fellebbezett. Az ügyész három munkanap gondolkodási időt tartott fenn.

A tárgyalások mindvégig zártan zajlottak. Mint annak idején beszámoltunk róla, a bíróság erkölcsi okokból és a különleges bánásmódot igénylő személyek védelmével indokolta a zárt tárgyalás elrendelését. Az ítéletnek is csak a rendelkező része hangzott el nyílt tárgyaláson, annak indokolásán már nem lehet jelen a sajtó, így az ügy részletei nem ismeretesek. Az ügyészség a letartóztatásban lévő férfi ellen aljas indokból, különös kegyetlenséggel, tizennegyedik életévét be nem töltött, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vádat, és fegyházbüntetés kiszabását kezdeményezte. Mivel a vádlott a gyilkosság elkövetésének idején még csak 19 éves volt, ezért a kiszabható büntetés felső határa húsz év fegyházbüntetés.

A vádlott a patak melletti töltéshez hívta el az unokatestvérét, ahol szexuális indíttatásból bántalmazni kezdte. Egy térkővel legalább hatszor verte fejbe, majd a még életben lévő gyermeket a patakba húzta. Az ügyben kirendelt orvosszakértő megállapította, hogy a kislány halálát közvetlenül a vízbe fulladás okozta, annak ellenére, hogy testén számos súlyos sérülés volt, és a fejsérüléseibe is belehalt volna. A férfi a letartóztatását követően egy hónapig az Igazságügyi és Megfigyelő Elmegyógyintézetben volt megfigyelésen, ugyanis a bíróság cselekvőképességet részlegesen korlátozó gondnokság alá helyezte, majd börtönbe szállították, ahol jelenleg is van. A vádlott a gyilkosságot beszámítható állapotban követte el. A nyomozás során a férfi részben beismerte a bűncselekmény elkövetését.

Korábbi írásaink a témában:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában