pályázat

2020.12.09. 11:30

Máthé Zoltán fotója a város és a rendőrség kapcsolatáról szól

Első helyezést ért el Máthé Zoltán rendőr főhadnagy, a Szekszárdi Rendőrkapitányság Őr- és Járőr Alosztály megbízott vezetője a magyar rendőrség megalakulásának századik évfordulójának centenáriumi fotópályázatán a „Természetesen – Összhangban a természettel” kategóriában.

Ihárosi Ibolya

20201203 Szekszárd Máthé Zoltán rendőr és amatőr fotós, portré Fotó: Mártonfai Dénes MD Tolnai Népújság

Fotó: Mártonfai Dénes

Humánus beállítottságú, szociálisan érzékeny embernek tartja magát Máthé Zoltán rendőr főhadnagy, hivatásának az emberek segítését tekinti, s azt tapasztalja, hogy munkatársai is ehhez hasonlóan gondolkodnak, odafigyelnek másokra. Ő maga meg rájuk.

A fotózással két szálon került kapcsolatba. Óvodavezető felesége hobbi szinten fényképez, ő mutatott neki olyan fogásokat, módszereket, amelyek megalapozzák a képek minőségét.

A másik szálon úgy kezdődött, hogy amikor már szolgálatparancsnok volt, vagyis a közterületen szolgálókat irányította, illetve koordinálta, történt egy betörés. Körbekerítették a területet és perceken belül elfogták a betörőket. Emlékezetes a jelenet, amint ott álltak a villogó rendőrautók, az egyenruhások megbilincselték a gyanúsítottakat, akik éppen térdelnek, a rendőrök meg körülöttük álltak. Megragadta a helyzet drámaisága, s úgy érezte ezzel a felvétellel be lehetne mutatni, mit és mennyit dolgoznak a rendőrök, mi mindent tesznek az emberek biztonsága érdekében. Ezen felbuzdulva felvette a kapcsolatot a főkapitányság sajtószolgálatával.

Ők üdvözölték a törekvését és támogatták abban, hogy fotózzon. Ezt követően, a személyiségi jogokat figyelembe véve, felvételeket készített a balesetek helyszínén. Ezek közül sok megjelent a főkapitányság oldalán és a Népújságban is.

Mind mondta, az „esélytelenek nyugalmával ” indult a centenáriumi pályázaton. Öt fotójával a megyeszékhely és a rendőrség kapcsolatát szerette volna bemutatni, hiszen a rendőrök hol láthatatlanul, hol meg éppen látványosan jelen vannak az emberek hétköznapjaiban. Végül a számára legkedvesebb képpel nyerte el a kategória első díját, amely kifejezi a szekszárdi jelleget és a város hírnevét is öregbíti, a borvidékre utalással.

Annak is nagyon örül, hogy a fotóját az Országos Rendőr-főkapitányság aulájában állították ki. A fényképezés egyúttal kikapcsolódás is számára.

A díjnyertes fotó – összhangban a várossal, a természettel, a borvidékkel

Szabadidejét leginkább négy kutyájával tölti, a későbbiekben majd tenyésztéssel is szeretnének foglalkozni. A magyarfajta pumival különleges sportágat űznek. Ennek a lényege, hogy egy kutya és egy ember versenyző párost alkot, a cani-

cross felszereléssel összecsatolva együtt futnak, elöl a kutya. Egy versenyre neveztek és azt meg is nyerték. A leghosszabb táv, amit megtettek így együtt, 15 kilométer volt. Mint mondta, ő nagyon elfáradt, a kutya viszont még igen virgonc volt.

Érdekes választ adott arra a kérdésre, hogyan lehet megküzdeni a balesetek helyszínén átélt drámákkal, olykor tragédiákkal. Mint elmondta, a Közszolgálati Egyetemen éppen erről a témáról írta a szakdolgozatát. Ebben összegyűjtötte a megküzdési stratégiákat, és érdekes volt látnia, hogy amiket ő már korábban ösztönösen csinált, az visszaköszönt a szakirodalomban, mint jó módszer. Az egyik ezek közül a természet közelsége, az erdő, a vízparti séta, ami testileg és lelkileg is megnyugtató hatású.

Nemrégiben történt egy esemény, ami nagyon mély nyomot hagyott, törést okozott benne, pedig azt hitte, hogy nagyon erős. Ugyanezt a megrendülést látta a mentősökön is. Mint lapunkban is megírtuk egy kislány kiesett az egyik szekszárdi társasház emeletéről, hosszan küzdöttek az életéért. Amikor a mentőhelikopter elvitte Pécsre, még életben, de válságos állapotban volt. Éppen az említett stratégiák segítettek, többek között a természetben való kintlét, a foglalkozás a kutyákkal és az, hogy a feleségével sokszor átbeszélték a történteket.

Szakmai pályafutás

A Készenléti Rendőrség Budapesti, majd a Pécsi Osztályán dolgozott járőr beosztásban. 2012 augusztusától 2013 elejéig közrendvédelmi járőr volt a Szekszárdi Rendőrkapitányságon, majd 2018 nyaráig közrendvédelmi járőrvezetőként, ezután megbízott szolgálatparancsnokként dolgozott 2018 végéig. Utána főhadnagyi rendfokozatban, csoportvezetőként, szolgálatparancsnokként teljesített szolgálatot. 2018 közepétől a Megyei Ideiglenes Csapatszolgálati Század Szekszárdi szakaszának parancsnoka. Jelenleg a Szekszárdi Rendőrkapitányság Őr- és Járőr Alosztály megbízott vezetője. Iskolai végzettségei, képzettségei: Adyligeti Rendészeti Szakközépiskola, gránátvető képzettség, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kara, gazdaságvédelmi nyomozói szakirányú diploma. Németből komplex középfokú nyelvvizsgája van. Többször részesült kapitányságvezetői dicséretben, jutalomban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában