vádemelés

2021.05.21. 17:30

Gyerekek sérültek meg súlyosan a tini miatt

A tizenöt éves fiú elkötötte rokonai autóját azok tudta nélkül, majd balesetet is okozott.

Ihárosi Ibolya

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Jármű önkényes elvétele és közúti baleset gondatlan okozása miatt emelt vádat a Szekszárdi Járási Ügyészség egy 16 éves fiatalember ellen, aki a bűncselekmény elkövetésekor még csak 15 éves volt – tájékoztatott dr. Kiss Yvette, a Tolna Megyei Főügyészség sajtószóvivője.

A vádirat szerint a fiatalember 2019. október 19-én édesanyjával és testvérével rokonlátogatóban járt Dunaföldváron. Este 10 óra körül magához vette az unokatestvére szülei gépkocsijának indítókulcsát, beült az autóba, majd a testvére és unokatestvére segítségével az autót a nyitott kapun keresztül az utcára tolta. Ezután a vádlott rávette a másik két kiskorút, hogy az autóval elinduljanak. Az autót a fiatalkorú vádlott az üzembentartó tudta és beleegyezése nélkül jogosulatlanul használta.

Miután a másik két fiú is beült az autóba, további két kiskorú fiú otthonához hajtottak. Ezek a fiúk szintén utasként az autóba ültek, de a biztonsági övet sem a vádlott, sem a négy utas nem használta. Éjjel 23 óra 20 perc körül, éjszakai látási viszonyok között közvilágítással ellátott, száraz úttesten, egy útkereszteződéshez érve a vádlott rosszul választotta meg a haladási sebességet, és nekihajtott egy autóbuszmegálló-öböl járdaszigetének.

Az ütközéstől kitörött a személygépkocsi jobb hátsó kereke, a vádlott pedig elveszítette uralmát az autó felett. Az autó előbb a jobb oldali forgalmi sáv melletti útpadkán lévő villanyoszlopnak, majd az út szélén szabályosan parkoló másik két személygépkocsinak ütközött, végül a jobb oldali útpadkán felborulva állt meg. Az ütközéstől a villanyoszlop kettétört, és mindhárom személygépkocsiban anyagi kár keletkezett.

A személygépkocsi jobb első és jobb hátsó utasa nyolc napon túl gyógyuló, súlyos sérüléseket, míg a másik két hátsó utas és maga a fiatalkorú vádlott is nyolc napon belül gyógyuló, könnyű sérüléseket szenvedett. A baleset azért következett be, mert a vezetői engedéllyel nem rendelkező vádlott megszegte a KRESZ azon szabályát, mely szerint a járművel a forgalmi, az időjárási és a látási, valamint az útviszonyoknak megfelelően kell közlekedni.

A fiatalkorú vádlottal szemben az ügyészség halmazati büntetésül végrehajtásában felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását és a közúti járművezetéstől határozott idejű eltiltását szorgalmazza a Paksi Járásbíróságnál annak megállapításával, hogy a szabadságvesztés felfüggesztésének próbaideje alatt pártfogó felügyelet alatt áll.

Borítóképünk: A tini megszerezte rokonai kocsijának a slusszkulcsát (illusztráció)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában