vádemelés

2021.05.08. 18:10

Nem adta meg az elsőbbséget, halálos baleset lett a vége

Ihárosi Ibolya

Forrás: Shutterstock

Fotó: Illusztráció

Halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat a Szekszárdi Járási Ügyészség egy 67 éves férfi ellen, aki 1974 óta rendelkezik érvényes vezetői engedéllyel többféle járműkategóriára, tájékoztatta lapunkat dr. Kiss Yvette, a Tolna Megyei Főügyészség sajtószóvivője. A vádiratba foglaltak szerint a férfi 2020. június 28-án reggel nappali, jó látási viszonyok között, kétirányú, osztatlan forgalmi rendű, normál, száraz, betonozott úttesten, a 6-os számú főúthoz becsatlakozó mellék­úton, az M6-os autópálya irányából a 6-os számú főút felé haladt egy járműszerelvénnyel, amely egy mezőgazdasági vontatóból és egy pótkocsiból állt.

A mellékút és a főút kereszteződéséhez érve az „Elsőbbségadás kötelező!” jelzőtábla ellenére balra kanyarodása során a vádlott nem adott elsőbbséget a neki balról, a főúton Dunaföldvár irányából Paks felé haladó motorkerékpárosnak.

Emiatt a motorkerékpár a menetiránya szerinti jobb oldali forgalmi sávban az elé kanyarodó járműszerelvény pótkocsija bal oldalának ütközött. A motort vezető 60 éves férfi az ütközést követően az úttestre esett, a motorkerékpár a pótkocsi alatt nyerte el nyugalmi helyzetét. A sértett a baleset során olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. A férfi az adott útszakaszra és járműtípusra megengedett 90 km/óra sebességet túllépte ugyan, de ez nem hozható közvetlen ok-okozati összefüggésbe a történtekkel.

A baleset abban az esetben lett volna elkerülhető, ha a vádlott a motorkerékpár számára elhaladási elsőbbséget biztosítva, a kanyarodási manőverét csak később kezdi meg, mivel az útkereszteződés az érkező motor irányába teljes mértékben betekinthető volt. A közúti baleset és annak halálos következménye között közvetlen ok-okozati összefüggés állapítható meg, ugyanis a vádlott megszegte a KRESZ elsőbbségadásra vonatkozó rendelkezéseit.

A vádlott vezetői engedélyét az intézkedő rendőr a helyszínen elvette, az illetékes kormányhivatal járási hivatala pedig ideiglenesen visszavonta. A vádlottal szemben az ügyészség végrehajtásában felfüggesztett fogházbüntetés, pénzbüntetés kiszabását, valamint a közúti járművezetéstől határozott időre eltiltását szorgalmazza a Paksi Járásbíróságnál.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában